fbpx
O Dizajnu AIR SERBIA

O Dizajnu AIR SERBIA

Malo sam se iznervirao što svi kenjaju po mladoj dizajnerki koja je napravila novi vizualni identintitet Jatovih, odnosno aviona Air Serbia. Evo kako Tamara Maksimović svojim rečima obrazlaže rešenje. Diskusija je zapravo počela kada je ortak stavio fotku svog rešenja gde je telo aviona plave boje.

“Pozdrav svima, hajde da se obratim i ja na celu diskusiju… Pre svega, lep je ovaj dizajn i moja prvobitna zamisao na prvu loptu bio je delivery sa istom kolicinom “boje” ALI nazalost ne moze da se radi avion koji nosi status aviona vise klase i standarda,a da bude boje na telu aviona. To je jedna bitna stavka i “jezik” svih aviokompanija -tj nacin na koji se raspoznaju avioni koji su na visem novou komfora i ponude za razliku od low cost aviona. Tako da beli avion predstavlja obelezje raspoznavanja i predstavlja “visu” klasu i po tome se raspoznaje. To su neki standardi i tehnicke stvari koje su bile zahtevane od mene. Sto se tice logoa, ornament je detalj iz Miroslavljevog Jevandjelja i Dusanovog zakonika jer je ceo rebrand baziran na bogatoj i uspesnoj Srbiji srednjeg veka, Srbiji koja je pre Turaka i svih ratova bila u punom sjaju i usponu, pa je ideja bila da se ozivi taj “kraljevski” stil iz perioda nase istorije na koji mozemo samo da budemo ponosni. Zanimljivo je kako vecina kultura sirom sveta koristi svoja istorijska obelezja i predstavlja ih u modernom stilu, odrzavajuci kulturu i tradiciju. To je glavni razlog zasto neke ljude ovo podseca na arapski stil, upravo zato sto su arapi svoj stil uveli i u modernu kulturu i dizajn i postali prepoznatljivi po tome. Samim tim OVO je cilj Air Serbia, da istakne srpsku kulturu i tradiciju koju smo svi zaboravili. Toliko lepih simbola i grafickih elemenata postoji u nasim najvrednijim zdanjima umetnosti, a nigde niko to nije koristio. Vreme je da Srbija dobije vizualni identitet i da ozivi bogatu istoriju kojom moze da se ponosi, kao npr sto se Arapi ponose svojom. Provela sam mesec dana u Abu Dabiju i mogu samo da vam kazem da je neverovatno videti tradicionalnu umetnost u modernoj verziji, a nama upravo isto to i treba, jer sem boja zastave i grba ne pokazujemo nikakva obelezja koja ce ljude sirom sveta uputiti kakvu kulturu nosimo i koliko bogatu istoriju imamo. Zbog toga dizajn aviona odskace od standardnog dizajna za aviokompanije, jer treba nesto novo uvesti i skrenuti paznju na sebe, a sta drugo bolje moze od dvoglavog orla u kombinaciji sa istorijskim stilom i ornamentima iz Jevandjelja da predstavi nasu kulturu.” 

Nakon toga, moj drug je izjavio kako bi se jako razočarao ako bi saznao da je posao dobila preko neke stranke i/ili veze.

“Politika nema veze sa ovim, dobila sam posao tako sto imam na internetu u portfoliu projekat redizajna Jata, koji sam radila za diplomski rad pre 2 godine. To su videli u Etihadu i pozvali me da radim jer im se jako dopalo.”

Eto. Mlada dizajnerka koja nije dobila posao preko veze i koja je, po meni, uradila dobar posao. ČUDO! A šta drugi mladi rade? Sede na gajbi u gaćama, drkaju kurac i seru po internetima. Čast izuzecima.

Šta kažeš? “Ja sam bolji dizajner!” Jesi kurac. Dobri dizajneri UVEK imaju posla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: