fbpx
La La Land (2016)

La La Land (2016)

Dobro osmišljen film koji služi kao razglednica kroz decenije mjuzikla u kinematografiji. Prvo što moram da primetim je da je reditelj zaista zaljubljen u žanr i film obiluje krupnim i sitnim detaljima koji lako animira upravo entuzijaste za ovu formu. Ne zaboravimo, mjuzikl je najfilmskiji žanr od svih, u smislu da slepo verujemo naraciji čak i kada ljudi iznenada zapevaju i zaigraju, uprkos tome što se takvo nešto u stvarnom svetu ne dešava.
Oprečna su mišljenja publike i osciliraju od komentara tipa “ovo je predosadno i zašto oni sad tu pevaju i igraju” preko “zanimljiva maštarija” do “genijalnost vredna oskara i to ne jednog nego 14”.

Istina je svakako negde između. Produkcijska vrednost filma varira od kadrova vrednih 5 dinara do pojedinih gde estetika ipak dolazi do izražaja. Međutim, ovo definitivno nije skup film za ono šta pokušava da izvede – a to je najpre duh pedesetih koji napada moderno smeštenu radnju sa svih strana i konstantno. Film je zanimljivo i neuobičajeno režiran i snimljen, solidno montiran i napisan tako da je priča podređena atmosferi. Glavni glumci su izuzetno simpatični, sa dobrom hemijom, iako ne pevaju sjajno već korektno.

Film je dvosatni omaž mjuziklima svih vrsta i malo je razvučen, baš kao što bi vam bio i “Top Hat” kada biste ga gledali danas. I takav, pun sličnih elemenata onima iz starih filmova, ima kraj koji biva neočekivan. I to je dobro. Da nas je uljuljkao do kraja, ne bi ostavio ni upola jak utisak kao što jeste.

OCENA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: