fbpx
Quo vado? (2016)

Quo vado? (2016)

Moj drugar Krunić mi je rekao da pogledam ovaj film “jer volim komediju”. To je njegova preporuka. Ako mi ne nudi rendom komedije, onda mi kaže “gledaj ovaj film u njemu ima ovih tvojih crnaca koje voliš”, čak iako nema onih koje volim. On, naravno, podrazumeva da volim sve crnce na filmu.

No, preporuku na stranu, treba biti u toku sa svetom i zaći u kinematografije poput italijanske. Nemam često priliku da gledam italijanske filmove jer ne postoje engleski titlovi. Međutim, ovaj italijanski blokbaster na DVD-u ima titlove i mogao sam da se prepustim.

Ovo nije komedija kakvu bih voleo da gledam, ali mi nije teško pala. U suštini ovo je “Državni posao” kada bi te tri osobe bile jedna. Glavni junak Keko ima državni posao i ne želi da ga se odrekne ni po koju cenu (pa čak ni za 100000 evra). Po kazni, da bi dao otkaz, šalju ga kojekuda i on se svuda ušemi poput bubašvabe u Hirošimi. Tokom filma se zaljubi u devojku koja nije italijanskog temperamenta i to ga (samo malo) promeni.

Film igra na naraciju – Keko je u afričkom selu gde pleme pokušava da proceni da li da ga pusti da ide ili da ga daruje bogovima vatre. Cela radnja je u suštini flešbek do samog kraja. Film udara na klišee o Italijanima i koristi najprepoznatljivije italijanske hitove. Bilo bi nemoguće da ovakav film ne prođe u matičnoj zemlji. Nama sa Balkana, ovo je prilično bliska tema. Na neki način ovo je italijanska Tesna Koža, gde junaku zapravo sve ide pod ruku. Ako volite pavićevski ili čak, usuđujem se reći, kursadžijski humor – ovo je film koji će vas oduševiti. Libertarijancima će biti noćna mora. Ljubiteljima komedije će biti ok.

OCENA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: