fbpx
Mumija / The Mummy (2017)

Mumija / The Mummy (2017)

Mumija

Prvi film smešten u DARK UNIVERSE je zadovoljavajuća tvorevina. Za one koji ne znaju to je nova verzija Univerzalovog serijala UNIVERSAL MONSTERS sa horor likovima (tipa Vukodlak, Drakula, Nevidljivi čovek), a koji se svi nalaze u istom svetu. Ipak, za prvi film, ove zvezdice što sam ih podario nisu baš dovoljne. Ako uporedimo ovaj sa filmom Iron Man, koji je bio prvi u Marvelovom univerzumu, Marvel je znatno bolje pristupio izgradnji svog sveta na filmu. Naravno, ne znači da je MUMIJA loš film. Naprotiv. Za ono što želi da postigne je prilično dobar – jako zabavan, dinamičan, prepun akcije i pomalo strašan.

Tom Kruz u ovom filmu BRI-LJI-RA. Skoro nisam video takvog kretena, hohštaplera i, budimo realni, pičku od čoveka otelotvorenu u telu harizmatične osobe u, esencijalno, akcionom filmu. Količina batina koje ovaj popije je predivna, a sva padanja i udaranja je car odradio sam, tako da se vidi bol na njegovom, što je stariji, sve mlađem licu.

Što se tiče sporednih uloga, Džejk Džonson kao i uvek glumi samog sebe u datim situacijama, ali situacije u kojima se njegov lik nalazi su loše napisane. Kruzov ljubavni interes na filmu glumi engleska glumica Anabel Volis i jedino što mogu da zaključim na osnovu viđenog je da je gospođica Volis spavala sa rediteljem, producentom, kasting agentom i/ili Tomom Kruzom. Kada bi se gluma popela gola na sto i zapevala “hej ho gluma je stigla u vaš grad” Anabel je ne bi prepoznala. Dok, recimo, Sofia Butela glumi ukletu egipatsku kraljicu Amanet baš kako treba, pritom je, barem meni, 1000 puta bolja riba od Anabel Volis, na čemu insistiram samo zato što mi je ova bila toliko grozna.

DONIRAJTE

Priča teče upravo onako kako ste i mogli da vidite u trejleru, dakle ameri iskopaju Amanet i onda ona juri neki bodež da od Toma Kruza napravi boga smrti. U sve to je umešan Doktor, koga igra Rasel Krou. Njegova uloga je zanimljiva na nivou fore i moram da kažem da mi je njegovo pojavljivanje bilo super-predvidljivo (ne glumca, već lika). Istog sekunda sam znao o čemu se radi kada se pojavio u kadru i vrlo je verovatno da ćete isto tako reagovati i vi. Na žalost, sve vezano za Doktora je dosadno, nezanimljivo i nepotrebno, osim nekih sakrivenih poruka vezanih za sledeće filmove, od kojih je prvi najverovatnije “Frankenštajnova mlada”.

Evo da podrobnije objasnim i na koji način je MUMIJA “pomalo strašan” film… Horor u ovom filmu je na nivou iscimavanja i jednom me je prikovalo za sedište, ali druga dva puta se nije iscimala ni devojčica od 12 godina koja je sedela pored mene. Dakle, horor je u naznakama, tek toliko da opravda nasleđe koje nosi, jer su Univerzalovi horori bili atmosferski strašni tadašnjoj publici (pričamo o periodu između 1920. i 1960. godine).

Obratite pažnju na podvodnu scenu u katakombama, deo kada pokojni krstaši plivaju za Kruzom je nešto najbolje što sam skoro video. Poslednja scena koketira sa idejama nastavka priče, vrlo verovatno kroz filmove koji nemaju Mumiju u naslovu, ali ne daje konkretne nagoveštaje. I da znate da sam pošteno odsedeo špicu kako bih saznao iz prve ruke da after-credits scena ne postoji.

Kada se sve sabere i oduzme, MUMIJA je jako, jako zabavan film sa puno akcije koja će vam se sigurno svideti, uz animaciju koja ne bode oči, što čini da odlazak u bioskop bude prijatno iskustvo. Ako možete, izbegnite 3D.

OCENA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: