fbpx
Majči / Momsy (2018) – BELDOCS 2018

Majči / Momsy (2018) – BELDOCS 2018

majči
Režija: Josip Lukić Hrvatska / Zemlja proizvodnje: Hrvatska / Trajanje: 52’

Znate ono kad vas naslov nimalo ne privlači? Prosto, MAJČI je bio zalepljen za prethodni i nekako je bilo glupo ne dati mu šansu. A da sam ga propustio ne bih ni znao da sam propustio mnogo. Ovo je studentski film kojeg jedino odaje nedostatak kolor korekcije, a vredi mnogo više nego neki dugometražni dokumentarci koji zapravo imaju budžet.

Prvi kadar je upravo ovaj koji vidite na pratećoj fotografiji. Majka i sin razgovaraju… o seksu. I već u startu shvatite da je gospođa Pavlović vrcava osoba velikog duha. Sin je, napomenuću, reditelj Josip Lukić. Bioskopska sala se orila smehom publike. Kada majka sedi sa prijateljicom i komentarišu lezbejske porniće ili scena u kojoj sin igra sa majkom uz Čolu ili zajedno šacuju ribe u gradu – pa to je divno! Lukiću odlično leži majklmurovski pristup temama u kojima može da se identifikuje, ne plaši se mračnih tajni porodice koje mogu da isplivaju u intimnim razgovorima i verujem da mu je kreiranje ovakvog filma više od psiho-terapije. Takođe, humer je na njegovoj strani.

DONIRAJTE

Čak i kada se MAJČI dotakne izuzetno teških tema kakvo je brutalno nasilje u porodici ili smrt voljenih, svesni ste svih emocija aktera, ali keva prosto razbije teške teme šarmom i sve što sam želeo na kraju je da ih oboje zagrlim. Imao sam priliku da zagrlim Josipa, ali mislim da bi bilo jako čudno da iskočim iz publike i prigrlim gosta iz Hrvatske, možda bi se uplašio pa bi primenio majgeri ili slično. Šalu na stranu, svakako mi je žao što se nismo upoznali, ali evo, ako bude video ovo nek prenese svojoj mami pozdrave iz Beograda.

Radujem se njegovom sledećem filmu koji je, ako nas nije lagao, dokumentarac o njegovoj sestri. I nadam se da će, kada završi sa familijom, postati neka vrsta Kevina Smita hrvatskog filma, tako da očekujem film a la CLERKS u bliskoj budućnosti.

OCENA:

4.5

Pogledajte i druge preglede filmova sa festivala BELDOCS 2018 – POSLEDNJA AVANTURA KAKTUS BATE, LOVETOVI, MAČKA

3 Replies to “Majči / Momsy (2018) – BELDOCS 2018”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: