fbpx
Čudesna žena / Wonder Woman (2017)

Čudesna žena / Wonder Woman (2017)

čudesna žena

Pošto je ČUDESNA ŽENA zakasnila dve nedelje u naše bioskope, onda sam lepo sačekao da prođe talas dobrih i verovatno plaćenih kritika koje idu par dana pre premijere i zatim pročitao one skorašnje koje su verodostojnije. Kritike su i dalje bile pozitivne, iako prizemljenije. I sada kad sam pogledao film shvatam hajp oko glumice, ali ne i oko filma.

Gal Gadot je legla u ulogu Wonder Woman kao dupe na nošu i tu nema nikakve sumnje. Neverovatno, čak i Kris Pajn daje sve od sebe, iako je ošljar svetskih razmera. Režija je iznenađujuće dobra, neka rešenja u akcionim scenama su me iznenadila i da ne postoje ti neki blesavi prelazi sa prave glumice u skoku u digitalnu 3D animiranu istu tu osobu u nastavku visoko-stilizovanog skoka – bilo bi još bolje.

Dok sam gledao film, imao sam osećaj da je ČUDESNA ŽENA trebalo da bude snimljen sredinom devedesetih. Dete poraste u ratnika, ratnik čarobnim portalom zaluta u Njujork, malo pomogne stanovnicima u sitnim prepirkama, malo mu se smeju jer je retardiran i ne razume grad i moderno nego samo mač i batine, a na kraju taj Njujork rasturi čudovište iz ratnikovog sveta i onda ide dvadesetominutni fajt. Ako prepravimo da muško dete bude žensko i postane ratnica, te Njujork danas zamenimo za Prvi svetski rat na tlu Engleske i Belgije, sve što nam fali je čudovište na kraju za bitku. Ah, čekaj, ne fali! Kao i svi DCEU filmovi do sad i ovaj se završava velikom bitkom od 20 minuta protiv nekog ko je u suštini čudovište. Uvek je najveća mana sva tri prethodna filma ta bitka na kraju i tako je i sad i tako će, verovatno, biti i sa sledećim filmom Justice League. Iz nekog razloga na tome se baš insistira.

DONIRAJTE

Neko bi rekao da moja zapažnja, o nesuvislim dramaturškim momentima slavlja seljana nakon spašavanja sela i/ili grljenja vojnika na kraju, dolaze od neke mržnje prema DC univerzumu. To zapravo nije tačno. Zaista bih voleo da ti filmovi funkcionišu. Moj prvi superheroj u životu je bio Supermen, u stripu i na platnu. Iako nisam vezan za lik Wonder Woman, vidim kvalitete i poznajem osnove izvučene iz stripova. Na žalost, iako je lik WW super izveden, središnji deo filma se razvuče u polu-potrebnim romantičarskim govorancijama i kako ide ka kraju postaje sve lošiji. Postoji i niz grešaka tipa ima kapu – nema kapu ili ima mač – nema mač ili “odakle je izvadila štit?” ili čak “malopre je držala laso u ruci, a sad joj je za pojasom”. U normalnim okolnostima takve stvari ne bih primetio, ali kada film klone takve stvari bodu oči. U prvoj polovini filma ne bih primetio ni da se pojavi Ronald McDonald noseći poslužavnik čizburgera iza Amazonki na konjima.

Kada sam izašao iz bioskopa generalni odnos prema filmu ČUDESNA ŽENA mene i mojih prijatelja je bio “ok je film, nije ništa specijalno”. Simpatična stvar se desila na premijeri pa su odnegde doveli devojčicu koja glumi mladu Dijanu na početku filma. Publika ju je pozdravila gromoglasnim aplauzom kada se pojavila na ekranu. Na svu sreću film nije u 3D-u pa možete da gledate film rasterećeni. Ipak, spremite se na sedenje skoro tri sata, jer uz trejlere i reklame u bioskopu provedete više od dva i po sata.

OCENA:

3.5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: