fbpx
What We Do in the Shadows (2014)

What We Do in the Shadows (2014)

what we do in the shadows

Iako nije za svakoga, WHAT WE DO IN THE SHADOWS je prvoklasna komedija, odnosno mokumentarac. Treba biti otvoren za taj FLIGHT OF THE CONCHORDS novozelandski humor koji je prilično uvrnut i osnova mu je neprijatnost. Reditelji su Taika Vajtiti i Džemejn Klement, koji su se već dokazali svojim prethodnim radovima, ali ovim nadmašuju sebe. Vredi pomenuti da obojica i glume, zapravo su glavne uloge uz Džonija Bruga (svu trojicu možete videti na posteru).

Inspirisan kratkim filmom sličnog naziva iz 2005. godine – WHAT WE DO IN THE SHADOWS: INTERVIEWS WITH SOME VAMPIRES, meni je ovaj film savršeno legao. Sniman u mraku i uglavnom sa komičarima koji pričaju u kameru, vidi se da je film koštao 7 do 10 dinara. Međutim, to šta ti ljudi izgovaraju u kadru vredi svaku paru. S vremena na vreme ispliva i gde je budžet zapravo otišao – na genijalne, prefotošopirane fotografije vampira i onu jednu, još bolju, akcionu scenu vampirske borbe.

Zanimljivo je da je Vajtiti snimio 125 sati materijala za WHAT WE DO IN THE SHADOWS, što je sve bila improvizacija glumačkog ansambla. Da bi dobio 90 minuta kvalitetnog filma, proveo je godinu dana u montaži. Svaka čast za trud i za prepoznavanje onoga što je bilo potrebno da ostane. Od prešarmantnih novozelandskih vampira, jedino je bolja skupina vukodlaka, a sve ih šiša onaj jedan ljubazni zombi iz ekipe. Ipak, meni je 90 minuta ovoga premalo i mogao bih da gledam još i još.

OCENA:

4

DODATAK IZ 2018. – Moja želja se zapravo ispunila, serija WHAT WE DO IN THE SHADOWS se uveliko snima i 10 epizoda se očekuje u proleće 2019. godine. S tim što pretpostavljam da je u pitanju skupina vampira iz Engleske, a ne sa Novog Zelanda. Nadam se da će takve lepe stvari nastaviti da se dešavaju Vajtitiju, zahvaljujući fantastičnim filmovima LOV NA DIVLJAKE i TOR RAGNAROK.

One Reply to “What We Do in the Shadows (2014)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: