fbpx
Nemoguća misija Odmazda prvi deo / Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (2023)

Nemoguća misija Odmazda prvi deo / Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (2023)

NEMOGUĆA MISIJA ODMAZDA PRVI DEO

Taman dođemo do desetog dela serijala FAST & FURIOUS, znajući da je jedanaesti poslednji, kad ono ispade da će da snime i dvanaesti. Idemo polako kad poslednjoj Nemogućoj misiji, osmoj po redu, kad ono Tom Kruz da izjavu da hoće da glumi u ovom serijalu do svoje osamdesete, kao izvesni Harison Ford, bivši stolar. Pa dobro, šta je tu je, gledaćemo. No, za sada se osvrnimo na film NEMOGUĆA MISIJA ODMAZDA PRVI DEO i ono što donosi gledaocima.

Najpre zaplet, bez spojlera. Ukradene su dve polovine ključa koji pruža kontrolu nad savršenim, sada samosvesnim AI softverom. Na agenciji MIF, dakle Itanu Hantu i drugarima, je da pronađu taj ključ. Al’ ne lezi vraže, AI je već počeo da divlja i da razmešta svetske špijunske agencije i njihove agente kao pione po šahovskoj tabli, tako da je gospodin Hant (Tom Kruz), naravno, sam protiv svih.

Za početak, treba reći naglas: O, ne! Još jedan film od dva i po sata! Nakon filma INDIJANA DŽONS I ARTEFAKT SUDBINE gde osećate kako vas sve više boli zadnjica u realnom vremenu, koliko god stolice u bioskopu bile udobne, u sedmom nastavku NEMOGUĆE MISIJE je ipak situacija bolja. Stvarno ne bih da upoređujem ta dva filma, ali INDIJANA je u suštini jedna džinovska potera bez prestanka. NEMOGUĆA MISIJA ODMAZDA PRVI DEO ipak ume da zastane i zapodene neke konverzacije. Primetio sam da je reditelj Kristofer Mekveri rešio da nabija tenziju od starta i dijalozi su često lišeni bilo kakve muzike ili pozadinskih efekata. Za jedan popcorn flick dosta je napeto u tim situacijama, pogotovo na početku, jer ne možete da prestanete da krckate naćose i kokice tek tako. A te dijaloške scene traju, bogme, jer treba publici objasniti stanje na terenu.

DONIRAJTE

Izabraću ovaj trenutak da vam kažem šta mi je najviše smetalo u filmu. Objašnjavanje publici stanje na terenu. Od samog početka filma gde imamo naraciju, pa na svakih manje-više 45 minuta, neko od aktera (a u stvari scenarista/reditelj Mekveri) ima potrebu da nam izobjašnjava dokle smo stigli i šta nas čeka. Drrrrruže. Nemoj to da radiš. Ako se prema publici ponašaš kao prema maloumnicima kojima mora da se telefonira nimalo komplikovan zaplet, nisi najbolji scenarista/reditelj. Dodao bih još jednu stvar koja mi je zasmetala, a koja se tiče AI napadača u svetu digitalne komunikacije gde je film definitivno popustio, ali takođe ne bih da elaboriram o čemu se radi jer ne želim da vam pokvarim doživljaj. Možda ćete reći, “ostavi ga na miru to je blokbaster”, ali to što je filmu primarna misija da bude zabavan ne znači da scenarista/reditelj treba da se ponaša prema publici kao da je priglupa.

S druge strane, NEMOGUĆA MISIJA ODMAZDA PRVI DEO je fantastičan akcioni film. Ovaj serijal sve više liči na BOND serijal, verovatno namerno, a u ovom delu pogotovo. Na nivou da imamo sjajnu jurnjavu po evropskom gradu u simboličnom retro automobilu koji ima gedžet panel kojim se upravlja. Zatim imamo smrti ljudi iz tima u borbenim scenama, što donosi emocionalnu težinu glavnom junaku. Imamo pešačke jurnjave po nestvarnim lokacijama, mogu vam reći da se Kruz baš istrčao za ovaj film. I, na kraju, ona scena za koju sada znaju i vrapci na grani, u kojoj Tom Kruz skače motorom sa litice i spušta se padobranom. Pošto ne želim da vam spojlujem ništa, samo ću reći da od trenutka kada sleti padobranom, pa sve do kraja, ide non-stop akcija kakva nikada nije viđena, a da izgleda dosta realno. I makar samo zbog te scene, vredi pogledati ceo film.

Film sam pogledao u IMAX sali bioskopa Cineplexx Galerija, pa ako ste u Beogradu to vam je moja preporuka za salu. Ako planirate da gledate film kod kuće, stvarno mislim da ne bi trebalo, jer se definitivno umanjuje doživljaj i stičem utisak da će mane filma da izbiju na površinu i učine se većim nego što jesu. Sigurno ste čuli da su se NEMOGUĆA MISIJA ODMAZDA PRVI DEO i OPENHAJMER pohrvali oko slotova u belosvetskim IMAX salama. Tako da vam je bolje da računate na ono “još malo pa nestalo”.

OCENA:

4

Ako vam se ovaj tekst dopao, pogledajte još: NEMOGUĆA MISIJA RAZILAŽENJE ili NEMOGUĆA MISIJA OTPADNIČKA NACIJA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: