fbpx
Walt Disney

Walt Disney

Ovo bi bio fantastičan dokumentarni film od dva sata. Na žalost, zbog količine materijala koji je dobila na korišćenje, iz raznoraznih arhiva, rediteljka je rešila da napravi dva dvosatna dela. Iako izuzetno informativno, filmovi teku relativno sporo. Previše je dobro poznatih delova iz animiranih remek-dela. Privatni snimci bi mogli da traju upola kraće. Međutim, to je PBS – sve mora da bude velelepno i veliko.
Nije tajna da je Dizni bio mračnjak. Zanesen umetnošću i svojim entuzijazmom, povređivao je ljude oko sebe. U prvom delu njegov karakter je jasno objašnjen poreklom i životnim situacijama. Međutim, kasnije to postaje izlizana tema. Autorka ne dozvoljava da ga vidimo nasmejanog do pred smrt. To je relativno glup postupak. Takođe, sve od Damba, pa do Knjige o Džungli (te jest njegove smrti) nalazi se u drugom delu drugog filma, pritom se priča samo o igranim filmovima i TV emisijama. To me dovodi do zaključka da fali još jedan, podjednako spor, treći deo ili prosto bolja režija i montaža.
Ipak, film je pokrio neke delove Diznijevog života koje nisam pročitao u knjigama njegovog brata Roja i ćerke Dajane. Arhivski materijal je besprekoran. Stoga četiri zvezdice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: