fbpx
Star Wars: Buđenje sile / Star Wars: The Force Awakens (2015)

Star Wars: Buđenje sile / Star Wars: The Force Awakens (2015)

star wars: buđenje sile

Sjajno. STAR WARS: BUĐENJE SILE je perfektan miks starog i novog. Iako je evidentno namenjen novim generacijama koje nikada nisu gledale ni jednu tzv. epizodu filmskog serijala STAR WARS. Klincima, kojima je ovo prvi susret sa dalekom, dalekom galaksijom, vrlo je upečatljiv.

Ono što ovaj film razlikuje od drugih epizoda je dinamika. Toliko je brz, da publiku ostavlja zadihanu. Mislim da je to dobra stvar, jer onda nemate vremena da razmišljate o tome da li je nešto dobro ili loše. Priča vas vozi i novi likovi vam drže pažnju. Tu se skida kapa Džej Džej Abramsu, reditelju koji je inače poznat po tome da mu filmovima fali suština, ali ne i flerovi. Ovog puta se pokazao prilično dobro. Mada ću moći bolje da procenim na neko treće-četvrto gledanje.

Naravno svi pričaju o Kajlo Renu kao nekoj novoj verziji Darta Vejdera, ali se ispostavilo da on to nije. Kajlo Ren je pička! I kao klasičan paćenik koji tlači slabije, on je u stvari idealan negativac, jer je lako prepoznatljiv i zasigurno imate nekog takvog u svom kraju, gradu ili, u krajnjoj liniji, skupštini.

Mnogi fanovi originalne trilogije će da negoduju. To je sasvim očekivano. STAR WARS: BUĐENJE SILE ima recikliran zaplet vezan za džinovsku veštačku planetu koja je zapravo džinovski laser (zamišljam kako ovo izgovara Dr. Evil!), ali isto tako ima emocionalnu scenu za koju ne može da se kaže da je očekivana. Vrlo emocionalnu. Ako izuzmemo tu konkretnu scenu, najveći problem filma su, u stvari, likovi preneti iz prethodnih nastavaka. Pomalo nasilno insistiranje na nostalgiji je Diznijev marketinški potez i negde funkcioniše na emocionalnom nivou, a negde ne.

Postoji još jedna pomalo loša stvar vezana za film. Džon Vilijams je uradio muziku, što je sasvim očekivano i nezamislivo je da bude drugačije. Ipak, zato što je radio muziku za film koji nije dovršen u datom trenutku, finalni produkt je osrednjeg kvaliteta. Nemojte pogrešno da me razumete, čak i takav, za tri aršina je bolji od drugih, sličnih namenskih kompozicija za film.

Kada se sve sabere, ovaj film je učinio kinematografsku 2015. godinu mnogo boljom. Sada samo preostaje da vidimo šta se krije iza naslova ROGUE ONE: A STAR WARS STORY i kuda će nas odvesti ova nova trilogija.

OCENA:

4.5

One Reply to “Star Wars: Buđenje sile / Star Wars: The Force Awakens (2015)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: