fbpx
Fantastične zveri i gde ih naći / Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

Fantastične zveri i gde ih naći / Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

FANTASTIČNE ZVERI I GDE IH NAĆI

O serijalu Hari Poter možete da kažete svašta, preneti knjige na veliko platno je uvek zahtevan i nezahvalan posao. Iako je film FANTASTIČNE ZVERI I GDE IH NAĆI tokom snimanja zvučao kao cash-grab na najblatantniji način, moram da priznam da to ipak nije slučaj. Ovo je sofisticirani izuzetno zabavni cash-grab koji do kraja ima dovoljno iznenađenja da vas drži prikovane u sedištima i zainteresovane svaki minut.

Da mi uživanje u filmu ne bi proteklo glatko, ceo red iza mene su zauzeli jasno obeleženi fanovi, momci i devojke uvijeni u šalove Hogvartsa. Jedna riba je imala nacrtanu munju na čelu, ceo fazon. Krcima zadovoljstva, a zapravo kricima grifona na samrti, džamp-skerovali su me na 5 minuta. Te “evo ga ovaj”, te “eno ga onaj”, “ovo se vezuje na onaj film”, “ovo je ono iz knjige” i slično. Božanstveno. Nego, vratimo se mojoj mikro-kritici.

Kada sam izašao iz bioskopa, prvo što sam pomislio je – šteta što ovo nije knjiga. Zaista, prodala bi se u milijardama primeraka. Na sreću, ne postoji nikakav literarni predložak, što gledanje ovog filma čini uzbudljivijim nego bilo koji od delova Harija Potera. Ako je za utehu, scenario za film FANTASTIČNE ZVERI I GDE IH NAĆI jeste u prodaji u formi knjige.

Moram da priznam da je kasting prilično dobar, iako je potrebno kratko vreme da se naviknete na likove. Dejvid Jejts je po prvi put u poslednjih deset godina režirao nešto koherentno i zanimljivo. Dž. K. Rouling je, ispostavilo se, super scenarista. Jedina zamerka može da se da na račun CGI-a kojim ovaj film obiluje, ali da bi to bilo bolje potrebne su stotine miliona koje Warner, budimo realni, trenutno nema.

Pošto sam gledao 3D verziju filma FANTASTIČNE ZVERI I GDE IH NAĆI, postoje momenti od kojih bukvalno boli glava, ali kada su same zveri u pitanju, pošto su animirane, izlaze iz ekrana za sav novac. Dakle, nećete pogrešiti za koju god da se verziju odlučite.

OCENA:

5

EDIT 2018: Ako želite, možete pročitati tekst i o nastavku OVDE.

One Reply to “Fantastične zveri i gde ih naći / Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: