fbpx
Ave, Cezare! / Hail, Caesar! (2016)

Ave, Cezare! / Hail, Caesar! (2016)

Ave, Cezare

Šta je AVE, CEZARE, kog je žanra? Da li je komedija, melodrama, istorijski film ili mjuzikl? Odgovor na ovo je sveeeee, aaaaaa! I više od toga, ovo je film braće Koen. Ljubavno pismo Holivudu koji danas to nije.

Ovaj film ima previše likova i previše radnje da bih vam lako i brzo opisao o čemu se tu radi. Recimo da pratimo muke Maniksa (Džoš Brolin), šefa produkcije Kapitol studija (koji liči na bilo koji studio zlatnog doba Holivuda – Paramaunt, Junajtid Artists i druge) koji pokušava da ishendluje glumce (koji takođe liče na neke bivše zvezde tog doba) i, uz to, snimanje skupog istorijskog spektakla.

Ono što je u ovom filmu zanimljivo filmofilima, verujem da deluje zbunjujuće prosečnom gledaocu. Nisam baš siguran zašto su braća Koen dozvolila ovoliku količinu šmire (u odnosu na onu koja je bila prisutna pedesetih godina) jer sve izgleda preterano, a ne mora da bude.

U isto vreme sam uživao u plesnoj numeri mornara (pesma je jako zabavna i catchy) i mrzeo scenu vodenog baleta koja izgleda jezivo kompjuterski. Mislio sam da će se usuditi da to izvedu kako treba, jer od Bazbija Berklija nije bilo tako spektakularnih scena – a on je bio aktivan pre devedeset godina! Takođe, moram da dodam da sam se usrao od smeha na scenu u montaži. Ko je montirao 35mm traku na montažnom stolu iz 50tih, taj zna za jadac!

Interesantno je što je ovaj film sadrži kontrolisani haos koji je svojstven filmu koji je izašao koju godinu ranije, u pitanju je THE GRAND BUDAPEST HOTEL (2014), a da stvar bude intrigantnija, braća Koen su čak išla dotle i da “pozajme” ponekog glumca.

Film AVE, CEZARE mi je prijao jer je veselo ljubavno pismo zlatnoj eri Holivuda. Zabavan je, ali se nećete smejati naglas. Na žalost, ne mogu da kažem da je baš najbolji film sam po sebi.

OCENA:

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: