fbpx
Pitov zmaj / Pete’s Dragon (1977)

Pitov zmaj / Pete’s Dragon (1977)

Pitov zmaj

Nikada ranije nisam gledao igrano-crtani film PITOV ZMAJ. Dizni je svega nekoliko puta pokušao ovakve stvari, a daleko najuspešniji ovakav film je ipak MERI POPINS.

PITOV ZMAJ je simpatičan porodičan mjuzikl sa odličnim pesmama koje, doduše, zvuče zastarelo za 1977. godinu. Dok sam gledao film imao sam utisak da je snimljen šezdesetih. Ipak, jedna od pesama je bila nominovana za Oskara.

Zanimljiva stvar je da je film režirao Don Čejfi, dok je animaciju režirao danas popularniji Don Blut. To se nekako i vidi na zmaju, čak i ako ga je dizajnirao potpuno drugi animator. Ako ne znate ko je Blut, možda ćete prepoznati neke od naslova koje je režirao – ZEMLJA PRE VREMENA, AMERIČKA PRIČA, SVI PSI IDU U RAJ, ANASTASJA, TITAN AE…

Veliki minus ovog filma je trajanje, jer su dva sata zaista previše. Gluma je konzistentno over-the-top iz nekog razloga. Pogotovo kada su negativci u pitanju, a njih u filmu ne manjka. Od porodice hilbilija koji žele da “ulove” siroče Pita, do Doktora Terminusa i njegove desne ruke Hogija.

PITOV ZMAJ, na žalost, nije jedan od onih Diznijevih filmova kojima bih se rado vratio.

OCENA:

2.5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: