fbpx
Sluđeni i zbunjeni / Dazed and Confused (1993)

Sluđeni i zbunjeni / Dazed and Confused (1993)

sluđeni i zbunjeni

Početkom devedesetih, film SLUĐENI I ZBUNJENI je bio tek treći film mladog reditelja Ričarda Linklatera. Već tada je bilo sasvim jasno da ne mora više nikome da se dokazuje. Njegov pristup gde se režija ne oseća, na najbolji mogući način, čini da kao gledaoci budemo bačeni u neko društvo i tu smo tako sa njima, bez plana i programa. Smislena radnja ne postoji i ja sam u fazonu, baš me briga, hajde da vidimo kuda ovo vodi.

Film je možda ni o čemu, ali tako fino prenosi atmosferu vremena u kom se odvija. SLUĐENI I ZBUNJENI su smešteni u 70-te. Film prati jedan dan u životu srednjoškolaca sve 4 generacije neke, naizgled, nasumične američke škole.

Kasting je super, ali je evidentno da su neke od kasnije velikih zvezda, poput Bena Afleka ili Metjua Mekonahija, tu pukom srećom. Linklater je bio inspirisan stvarnim događajima iz svoje srednje, a jedan ili čak par likova je direktno bazirao po sebi. Sve to daje određen šmek filmu, mada moram da priznam da na trenutke deluje kao da gledam Marsovce, a ne američku mladež. I nikad ne bih rekao da je film snimljen 90-tih, što takođe filmu apsolutno ide u korist.

Zamišljam tu generaciju danas, kada je marihuana u većini američkih država legalizovana na ovaj ili ovaj način. Gubi se čar saznanja da radite nešto što se ne sme, a opet otvorene su razne nove mogućnosti. Ostaje na nekom novom Linkleteru da to zabeleži.

Ovaj film možda nije za svakog, ali ako vam se svideo BOYHOOD istog reditelja, ovo nije loše audio-vizualno štivo za vas.

OCENA:

3.5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: