fbpx
Quo vado? (2016)

Quo vado? (2016)

quo vado

Moj drugar Krunić mi je rekao da pogledam QUO VADO? jer “volim komediju”. To je njegova preporuka. Ako mi ne nudi rendom komedije, onda mi kaže “gledaj ovaj film u njemu ima ovih tvojih crnaca koje voliš”, čak iako nema onih koje volim. On, naime, podrazumeva da volim sve crnce na filmu.

No, preporuku na stranu, treba biti u toku sa svetom i zaći u kinematografije poput italijanske. Nemam često priliku da gledam italijanske filmove jer ne postoje engleski titlovi. Međutim, ovaj italijanski blokbaster na DVD-u ima titlove i mogao sam potpuno da se prepustim.

QUO VADO? nije komedija kakvu bih voleo da gledam, ali mi nije ni preterano teško pala. U suštini ovo je “Državni posao” kada bi tri lika iz te serije bili jedan. Glavni junak Keko (Keko Zalone) ima državni posao i ne želi da ga se odrekne ni po koju cenu (pa čak ni za 100.000 evra). Po kazni, da bi dao otkaz, šalju ga kojekuda i on se svuda ušemi poput bubašvabe. Tokom filma se zaljubi u devojku koja nije italijanskog temperamenta i to ga (samo malo) promeni.

DONIRAJTE

Film igra na naraciju – Keko je u afričkom selu gde pleme pokušava da proceni da li da ga pusti da ide ili da ga daruje bogovima vatre. Cela radnja je u suštini flešbek do samog kraja. Film udara na klišee o Italijanima i koristi najprepoznatljivije italijanske hitove. Bilo bi nemoguće da ovakav film ne prođe u matičnoj zemlji. Nama sa Balkana, ovo je prilično bliska tema. Na neki način QUO VADO? je italijanska Tesna Koža, gde junaku zapravo sve ide na ruku. Ako volite pavićevski ili čak, usuđujem se reći, kursadžijski humor – ovo je film koji će vas oduševiti. Libertarijancima će biti noćna mora. Ljubiteljima komedije će biti ok.

OCENA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: