fbpx
Osnivač / The Founder (2016)

Osnivač / The Founder (2016)

osnivač

Ukoliko nemate pojma kako je nastala korporacija McDonalds, vrlo je verovatno i da vas ne zanima. Međutim, OSNIVAČ je definitivno priča koja zaslužuje da bude ispričana, jer je u isto vreme emocionalna priča o dva brata koji su iz ko zna kog puta uspeli da izgrade uspešan biznis, a i upozoravajuća preduzetnička drama o legalnoj prevari i preuzimanju tuđeg biznisa (i žene).

Svi glumci koji se pojave, makar na kratko, su jako dobro odabrani i uklapaju se u ovu slagalicu sasvim prirodno. Naravno, Majkl Kiton je fantastičan u svom predstavljanju ambicioznog, beskompromisnog ali ne previše uspešnog putujućeg prodavca, koji se vine u finansijske visine i pronađe sebe iznova kao uspešnog biznismena, čak i kada ga s vremena na vreme neko prepozna kao sitnu ribu kakva je bio pre McDonaldsa.

Priča je jasno ispričana, tako da poslovnu stranu cele ujdurme oko osnivanja Mc Donaldsa može svako da razume. Iako su od toga napravili manir, autori su, možda nepotrebno, koristili nešto arhivskog materijala tokom filma OSNIVAČ. Pojavljivanje prave braće Mekdonalds, tokom priče koju priča njihova fiktivna verzija, je ne toliko zbunjujuće koliko može na sekundu da vas izmesti iz radnje filma dok procesirate da su ova braća i ona braća isti ljudi.

DONIRAJTE

Arhivski materijal tokom špice je više nego dobar i tu se vidi želja autora da koristi prave rečenice pravog osnivača korporacije, što daje dodatni faktografski element kojim nas uveravaju da je ono što smo videli istina. I ne samo to. Zaista se naježite što je takva osoba postojala. To daje još jednu, dodatnu težinu celom kinematografskom doživljaju.

Film gledajte sa obrokom pri ruci, tokom prve polovine filma ćete sigurno ogladneti. Do kraja filma OSNIVAČ možda i odlučite da više nikad ne kročite u korporativno zlo, ali meni se i dalje jeo dupli čizburger jer sam labilan u tom smislu.

OCENA:

4.5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: