fbpx
Podeljen / Split (2016)

Podeljen / Split (2016)

podeljen

Gledao sam sve filmove gos’n Em Najta, sem prethodnog, i prilično sam se iznenadio jer postoji osećaj da je u filmu PODELJEN primenio malo filmske škole koju je pohađao. Budimo realni, njegov najbolji film je ŠESTO ČULO, a to mu je prvi pravi film.

Film ima pristojnu fotografiju, finu montažu, zanimljivu špicu i fantastičnu glumu (osim, naravno, one koju sam primenjuje reditelj u jednoj sceni). Dve glavne uloge, a to su Džejms Makavej kao podeljena ličnost i devojčica Ana Tejlor Džoj kao njegova žrtva, nose ceo film naizgled veoma lako. U stvari – oni jesu film. Uz saspens, za koji je Em Najt maher, i dobru glumu, sve ostalo je u suštini mlako.

DONIRAJTE

Filmu PODELJEN svašta može da se zameri. Pred kraj je malo nategnut i izgubi ritam, najpre jer “mačka izađe iz džaka” i sve karte budu otvorene. No, veći je problem što, bilo ko iole promućuran, može da pretpostavi šta će se desiti do kraja filma.

Ipak, ono što niko nije mogao da predvidi je vezivanje ovog filma u UNBREAKABLE univerzum, sa minijaturom Brusa Vilisa u ulozi Dejvida Dana. I to je potpuno neshvatljivo za nekoga ko taj film iz 2000. godine nije gledao. A zahvaljujući toj after credits sceni sa Vilisom, saznajemo da će ovaj film verovatno imati i nastavak.

EDIT / Nastavak je snimljen i zove se GLASS.

OCENA:

2 Replies to “Podeljen / Split (2016)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: