fbpx
Sila privlačnosti / Притяжение / Attraction (2017)

Sila privlačnosti / Притяжение / Attraction (2017)

sila privlačnosti

Retko imamo priliku da gledamo evropske blokbastere u bioskopima, pogotovo ako imaju američki pristup koji se oslanja na efekte. SILA PRIVLAČNOSTI je ruski SF koji može da ide rame uz rame sa američkim pandanima poput filmova DAN NEZAVISNOSTI (INDEPENDENCE DAY) ili DRUGAČIJA (DIVERGENT). Zašto sam naveo baš ta dva?

Zato što u isto vreme imamo pad vanzemaljaca na planetu Zemlju, direkt u Rusiju, ali umesto da gledamo apokalipsu modernog čoveka kroz invaziju bića iz dalake galaksije, na srebrnom platnu se odigrava young adult melodrama u kojoj ljubav ne zna za (galaktičke) granice. Ja tebja ljublju, ceo fazon. I za razliku od američkih filmova, SILA PRIVLAČNOSTI šalje svakakve depresivne poruke i trudi se da izbije zabavu iz vaših glava, jer “prvi kontakt” nije za šalu.

Iako je atmosfera hipstersko-dizelaški tužna, lako se povezujete sa likovima koji u sred neobične situacije u stvari doživljavaju sasvim obične stvari u kojima prosečan Srbin lako može da se pronađe. Na primer, ljudi kojima su porušene zgrade u padu svemirskog broda ne žele da napuste stanove, ali se žale što nemaju vodu. Vanzemaljci su krivi za sve, zašto ih ne prebiti štanglama?

DONIRAJTE

Kažem, povezivanje je prelako. Ako imate sreće, prepoznaćete se u prgavoj, snalažljivoj devojci Juliji, ako imate manje sreće prepoznaćete se u generalu ruske vojske i ocu ženskog deteta u pubertetu, a ako baš nemate sreće prepoznaćete se u Artjomu, nesrećnom ortaku iz ruske Karaburme, polu-dizelašu i navijaču nacionalisti koji je dovoljno srećan da ima lepo lice da bi smuvao tinejdžerku, ali je i dalje navalentni zlostavljač koji bi na silu da uzme ono što mu se ne da. U tom slučaju, prebiće vas vanzemaljac. I taj vanzemaljac je najbolje u celom filmu.

U svakom slučaju, ovo je majstorski odrađen posao. CGI je stopljen sa realnim slikama zahvaljujući napadno plavom kolor grejdingu i uprkos tome deluje jako dobro. Fedor Bondarčuk, kao pravi ruski reditelj, drži emocionalan plan pod čvrstom kontrolom. Tu itamo zaiskri i poneki humoristički element. Sve to čini film SILA PRIVLAČNOSTI prilično dobrim i za preporuku.

OCENA:

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: