fbpx
Pleši kako mama kaže / La Tribu / The Tribe (2018)

Pleši kako mama kaže / La Tribu / The Tribe (2018)

pleši kako mama kaže

Tražite neki lagan, zabavan, smešan film koji će vas ostaviti sa osmehom na licu i osećaćete se super nakon što ga pogledate? Hmm… ruski LED se više ne daje, kao ni francuski I TO JE ŽIVOT… Pokušajte sa španskom šećerlemom PLEŠI KAKO MAMA KAŽE! Sat i po vremena će vam proći kao tren i mrdaćete guzom u svom sedištu uz ragaton.

Mislim da je najbolje otići u bioskop i gledati ovaj film bez gledanja trejlera i bez nekih preteranih informacija o tome o čemu je film. Znao sam da je film o čoveku koji je postao jedna od onih negativnih zvezda interneta i njegovoj majci koja voli da pleše. Dakle išao sam “na slepo” i prijatno sam se iznenadio.

Glavni glumac Paco León koji igra Fidela, zapravo je španski Petar Strugar i ne, Petru Strugaru se nije svidelo kada sam mu to rekao. Šalu na stranu, on jeste taj tip glumca, a mislim da imaju i sličan glas. Jedina razlika u pristupu je što León ima te šmirantske momente koji su svojstveni francuskim i španskim komedijama, preterivanje u facijalnim ekspresijama koje nećemo videti u stvarnom životu. Međutim, čini se da je takođe bio vlažan san svih žena u sali bioskopa Cineplexx Ušće.

Mamu igra sjajna Carmen Machi i kada kažem sjajna, to stvarno i mislim. Njoj je uloga legla lagano, kao da je krojena za nju. Pritom se vidi da ima ozbiljne škole za plesne pokrete koje izvodi. Generalno, sve “keve” u filmu su super-pokretljive. Plesni pokreti su u filmu prikazani kao teški, ali u realnosti ovakvi pokreti su još teži za izvesti nego što biste pomislili.

DONIRAJTE

Inače, reditelj filma Fernando Colomo je “stara kajla” u španskoj kinematografiji. Čovek ima 73 godine i napisao je i režirao ovaj film kao da ima bar 20 godina manje – što je retkost. Stariji reditelji obično izgube konekciju sa svetom oko sebe i rade filmove koji igraju na siguricu, kao na autopilotu. Ovde to nije slučaj, pa ne mogu da se otmem utisku da je privlačnost filma baš u tome što ima atmosferu evropskih komedija osamdesetih na devedesete. I moram da kažem da sam uživao u delu filma koji se odigrava na snimanju emisije “Talenat”. Kao neko ko je radio na serijalu “Ja imam talenat” (plavoj, ne roze verziji), jako sam se smejao na sve što je predstavljeno kao produkcija te emisije na ekranu. Smešno je zato što je istina.

Imajte na umu da je PLEŠI KAKO MAMA KAŽE film za veliki raspon godina. Od tinejdžera do baba Stanojke. Zašto to napominjem? Ako niste objasnili svojoj deci šta rade ptičice i pčelice, početak filma će zahtevati dodatna objašnjenja u mraku bioskopske sale. Takođe na jednom mestu u toku filma, razgovara se o erekciji (kao sasvim normalnoj pojavi, ništa eksplicitno). Izuzev toga, film je eksplozija zabave, muzike i plesa. Ostanite do kraja odjavne špice koja je plesni muzički spot i do kuće ćete pevušiti “lapa, lapa, lapa”…

OCENA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: