fbpx
Boemska rapsodija / Bohemian Rhapsody (2018)

Boemska rapsodija / Bohemian Rhapsody (2018)

boemska rapsodija

Film BOEMSKA RAPSODIJA je prilično strejt depikcija najpopularnije faze grupe Kvin, one dok je Fredi Merkjuri bio živ. Meni je ovaj film bio izuzetno emotivno iskustvo, iako je prepun klišea i olako prelazi preko silnih godina i situacija u kojima se bend i njihov frontmen nalazio.

Zaista je istina ono što kažu da je Remi Malik fantastično izneo ulogu Fredija, mali stvarno grmi. Iako ih nikada nisam video na velikom platnu ranije, Gvilim Li, Ben Hardi i Džo Macelo su sjajni u ulogama preostalih članova grupe Kvin, izuzetna transformacija. U odnosu na Fredija, ostatak benda su običnjaci i to nekako dolazi do izražaja posebno danas kada grupa Kvin i dalje nekako funkcioniše. A Rami gura do maksimuma svoj talenat i to će mu se svakako isplatiti u daljoj karijeri.

Što se scenarija tiče, postoje silni romansirani delovi Fredijevog života. Detalji poput onog da je (zli) agent bio otpušten nakon nastupa na spektaklu LIVE AID, nikako pre. Takođe isti taj nesretnik je prodao fotke Fredija zagrljenog sa muškarcima i dao izjavu za žutu štampu, svakako nije pričao na televiziji kako je Fredi gej. No, određene slobode su sasvim normalne za film koji pretenduje da bude blokbaster, radije nego intimna filmska biografija.

DONIRAJTE

Ipak nije sve toliko mlako, BOEMSKA RAPSODIJA ima droge, ima patuljaka, ima gej poljubaca. Umirao sam od smeha dok su muškarci u mom redu sklanjali poglede poput stidljivih snaša dok se Rami krlja sa ortakom. Bukvalno su stavljali ruke na oči, nežne pahuljice.

On gde se filmska ekipa stvarno pretrgla je finalni deo filma, rekreirani nastup grupe Queen na Vembliju povodom pomenutog LIVE AID koncerta. Koliko god digitalno to bilo, zaista je suludo što su se uopšte upuštali u ovako nešto. Nisam siguran da li da im čestitam, skinem kapu i poklonim se… ili da ih javno priupitam – “Zašto?!”, jer nisam siguran da je tako nešto bilo potrebno filmu, pogotovo u toj meri. Užasno su mi pomešana osećanja vezano za taj deo filma. Tu je nekako potpuni vrhunac emocije i može da vam se desi da pustite suzicu, ali je i dalje suludo pošto LIVE AID možete gledati na DVDu, pa čak i Jutjubu. Pravi Fredi je svakako bolji od glumca koji ga igra. A glumac kida. Vidite li koliko sam rastrzan?

Ako čekate da gledate film kod kuće na kompu, TVu ili tabletu, skoro 100% sam siguran da vam se BOEMSKA RAPSODIJA neće dopasti kao kada biste ga gledali u bioskopu. Za veliku ličnost i veliki bend, potrebno je i veliko platno.

OCENA:

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: