fbpx
Zvezda je rođena / A Star is Born (2018)

Zvezda je rođena / A Star is Born (2018)

zvezda je rođena

Po četvrti put, ZVEZDA JE ROĐENA i ostavlja trag na kinematografskom nebu. Red je i bio. Ovo je do sad bila najduža pauza između dva rimejka. Dakle, ako se pitate, filmovi ovog istog imena su se pojavili 1937, 1954. i 1976. Ne znam kakav su utisak ostavljali filmovi na publiku iz vremena u kome su se emitovali, ali najnovija inkarnacija je rasplakala celu salu na premijeri u bioskopu Cineplexx u tržnom centru Ušće.

To vam otprilike govori da vas očekuje pristojna romansa, jača melodrama, ali i ozbiljna količina muzike koja je daleko najbolji deo filma. Ono što ne iznenađuje je da je muziku pisala Lejdi Gaga, iznenađenje leži u činjenici da je sa njom pesme pisao Bredli Kuper. Kao reditelj debitant i kantautor debitant, Bredli Kuper je pokazao da nije daleko od savršenog. Uspeo je da pronađe zanimljiv izraz – ceo film se sastoji od kratkih inserata iz života glavnih junaka, a muzika je ona koja se pamti. Neverovatan je balans šuplje dramaturgije sa superiorno urađenim koncertnim nastupima koji čak nemaju kratko trajanje u filmu. Režija nastupa je ono što je biser ove filmske školjke. I tome pomažu izuzetno dobre numere.

DONIRAJTE

Naravno, nisu sve pesme savršene. Završna raskošna američka balada sa primesama teme iz filma TELOHRANITELJ je nekako mlaka i zvuči nepromišljeno. Jasno je šta je pokušano, ali se umesto potpune ekstaze dobije kontra-efekat. Međutim, jedna pesma ne čini da film ZVEZDA JE ROĐENA bude lošiji.

I tu dolazimo do Lejdi Gage. Možda se dva simpatična gej ortaka, koja su sedela iza mene i na sve što Gaga na ekranu uradi govorila “Jasss!”, neće složiti sa mnom, ali Lejdi Dragana se nije baš naglumila glume u ovom konkretnom slučaju. Kada glumi prejadnu konobaricu što peva u baru za trandže, potpuno je uverljiva. Onog trenutka kada njena uloga postane bliska onome što ona jeste, pop zvezda svetskog kalibra, gluma popije dupli viski i ode da banči sa nekim ko zna da je hendluje.

Moja draga je, kao i uvek, viknula “ovo nije realno” (razmišljam se da zaštitim ovu njenu često rabljenu frazu) kada se lik, koga Bredli odlično igra, uneredi na sceni. I dobro sam razmislio o tome, zaista, nikada se ništa slično nije dogodilo na visokoprofilnim dodelama nagrada, mada je bilo pevanja onoga što se ne sme (Nirvana), penjanja na scenografiju (RATM), hapšenja pri silasku sa bine (Snoop Dogg) i sličnih događaja. Takođe, jedna od ključnih scena sa kučetom, a u pitanju je zaista Bredlijevo kuče što je divan detalj, moju životnu saputnicu je nagutalo suza. Jebiga, neko reaguje na ljude, a neko na kuče. Film ZVEZDA JE ROĐENA evidentno ima materijala za svačiju suzu.

OCENA:

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: