fbpx
Scotty and the Secret History of Hollywood (2018)

Scotty and the Secret History of Hollywood (2018)

Scotty and the Secret History of Hollywood POSTER

Pred kraj prošle godine sam bio u Berlinu. Smestio sam se kod moje drugarice Tanje, devojke zavidnog znanja istorije filma i modernog filmskog izraza. Nakon dugih šetnji po gradu, pred spavanje bih uzeo da čitam knjigu sa “filmske” police. Tako sam se susreo sa knjigom FULL SERVICE Skotija Bauersa (koju je napisao uz pomoć Lajonela Fridberga). A ta knjiga je osnova filma SCOTTY AND THE SECRET HISTORY OF HOLLYWOOD.

Knjiga je zabavna i nije za svakog. Skotijevi memoari opisuju njegov celokupan život, sa akcentom na period kada je svoje drugare iz vojske i njihove devojke podvodio holivudskom glumištu i njihovim prijateljima za gej i lezbejsku razonodu, na izvesnoj pumpi. Zašto je to radio? Holivudski radnici su imali ugovore u kojima je stajalo ako su gej ili lezbejske seksualne orjentacije to moraju da kriju ako žele da zadrže posao. Skoti imenuje sve te zvezde, frizere, šminkere, scenografe i druge. On imenuje svoje drugare. U opskurnijim momentima, Skoti opisuje svoj izuzetno seksualan život oko jedanaeste godine, kao i onaj pod stare dane (što je svakako manje opskurno). E sad, ko zna o Holivudu tog doba, zna i da su svi ti ljudi zaista bili gej. Skoti polazi od toga da su u njegovim krugovima svi sve znali i da je okej vaditi ljude iz ormana nakon smrti, samo zato što su svi u njihovoj okolini, kao i pola Holivuda, to već sve znali. Prosečnoj osobi knjiga zvuči kao laž. Iako je dosta podataka obelodanjeno u memoarima svake od tih osoba ponaosob, Skoti tu i tamo ima neke lične događaje koji idu još eksplicitnije od onoga na šta su urednici pomenutih memoara ikada bili spremni. Pročitao sam knjigu u dahu, vratio je na Tanjinu policu i danima razmišljao o Skotijevim avanturama. Kako bi uopšte dokazao bilo šta iz te knjige?

DONIRAJTE

U svojim redovnim posetama bioskopu, video sam da se sprema LGBT festival Merlinka i među nekim naslovima sa kojima sam se već susreo na Berlinalu (tipa TINTA BRUTA) bio je i SCOTTY AND THE SECRET HISTORY OF HOLLYWOOD. Na žalost nisam stigao da ga vidim u bioskopu. Međutim, uspeo sam nekako to da nadoknadim kod kuće.

Film je u navratima puko prepričavanje knjige. Veliki deo je posvećen Skotiju danas, njegovom životu sa drugom suprugom i neobjašnjivoj horderskoj opsesiji koja ga je uhvatila pod stare dane. On ima 90 i kusur godina i više ne može da popravlja kuću koja se raspada. Gaji mačke i hrani tvorove koji noću dolaze da kradu đubre. Moj čovek. Ja isto tako, samo što su moji tvorovi neke druge, ulične mačke.

SCOTTY AND THE SECRET HISTORY OF HOLLYWOOD počinje pričom o pumpi, gde se nalazila, šta se tamo dešavalo. Po prvi put sam zapravo video pumpu. Autori filma su iskopali fotke. Uradili nacrt. Skoti počinje da prepričava svoje seksualne avanture. Iskopali su fotke. Vidimo mu kurac. Vidimo zvezde sa svojim “najboljim prijateljima”. Arhivski osmomilimetarski film. Iskopali su VHS snimak Skotijevih orgija. Odjednom, postoji ilustracija knjige. Upoznajemo Skotijeve drugare, holivudske čičice. Klupko se odmotava i ispostavlja se da su ove bivše gej prostitutke završavale u vezama sa holivudskim radnicima. Dvojica čičica potvrđuju da su bili njegovi momci sa pumpe. Autori filma imaju fotke. To je to.

Treba imati na umu da Skoti ima još gomiletine seks pričica iz svoje prošlosti koje nikada neće doći do nas. Verujem da su autori filma izbegavali tužbe sa svih strana i da je narativ sastavljen samo od onoga što sme da se kaže i prikaže.

Jedan od zanimljivijih aspekata filma je deo kada Skotija zove urednica iz izdavačke kuće TASCHEN da napiše predgovor za knjigu MY BUDDY koja se tiče drugarstva između vojnika u drugom svetskom ratu. To je trenutak kada gledaoci shvate da je Skoti Bauers zapravo relevantan.

Knjiga o drugom svetskom ratu i… golim guzicama. Sa predgovorom gos’n Skotija Bauersa, retko relevantnog za gole guzice… i drugi svetski rat.

Iako mi je potpuno jasno zašto gledamo devedesetogodišnjeg Skotija u svojim svakodnevnim obavezama, to je i najslabija karika. Možda sam površan, ali delovi u kojima ogovaraju zvezde i neko nekom siše kobas znatno su mi zanimljiviji. Budimo realni, to je ono zbog čega narod gleda ZADRUGU. SCOTTY je moja ZADRUGA. A može da bude i vaša, ako niste gadljivi na LGBT sadržaj, sa akcentom na B. Uostalom, Skoti lepo kaže “nisam je gej, ja samo volim da pomognem”. A kad to kaže neko ko je imao trojku sa Avom Gardner i Lanom Tarner, onda to ipak ima težinu.

SCOTTY AND THE SECRET HISTORY OF HOLLYWOOD je zanimljiva nadogradnja knjige FULL SERVICE. Film bez knjige je nedorečen, knjiga bez filma je diskutabilne verodostojnosti. Ovako zajedno su čista petica.

OCENA:

3.5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: