fbpx
Džudi / Judy (2019)

Džudi / Judy (2019)

DŽUDI

Izlazim iz mraka bioskopske sale i jaka svetla Kinoteke u Uzun Mirkovoj me na trenutak zaslepljuju. Film DŽUDI me je skrhao, ali sam izašao pun entuzijazma za dan pred sobom. Okrećem se da sačekam poznanike, da se pozdravim i imam šta i da vidim. Poznanici su procureli. Suze liju, same teku. Maskare se razlivaju po belim pločicama.

Sve što bi trebalo da znate je ovo – Džudi Garland je bila zvezda voljena od strane američke, ali i svetske publike, do jednog trenutka kada joj je droga u kombinaciji sa alkoholom ozbiljno usrala karijeru. Do te mere da ostaje na ulici sa dvoje maloletne dece i, silom prilika zarad te iste dece, prihvata da nastupa u Londonu svako veče, pet nedelja, za sitnu kintu.

Da li je DŽUDI zaista toliko tužan film? Ukoliko znate tek ponešto o životu Džudi Garland, jedne od najpoznatijih holivudskih glumica ikada, svaki kadar će da vas zaboli i odjavna špica će biti ozbiljan emocionalni nokaut. Ja sam se na sreću (ili nesreću) informisao ranije. Mnogo ranije. I znate šta?

I mene je svaki kadar zaboleo – jer je Rupert Guld osrednji reditelj. Prosečan gledalac to neće osetiti, osim u trenucima kada se film baš jako razvuče. A dešava se, nije da se ne dešava. Objašnjavanje Džudinih ludosti pod stare dane flešbekovima na mlade dane je pomalo telefoniranje, iako ne mogu da kažem da flešbekovi nisu efikasni. Creepy faktor se digne na hiljadu onog trenutka kada su Džudi i direktor studija MGM u istoj prostoriji. Izgladnjivanje? Wow.

Ipak, ono što je najviše wow je sama Džudi, to jest Rene Zelveger na koju zaboravimo da uopšte postoji. Kunem vam se, iz nekih uglova ne biste mogli da razlikujete ove dve osobe. Šminka, protetika i, ljudi moji, gluma za medalju. I pevanje. Rene nije tip pevačice kakva je bila Džudi, ali srećom ni Džudi u tom periodu nije bila tip pevačice same sebe od ranije. U tom smislu se sve poklopilo. Bukvalno dajte ovoj ženi odmah sve Oskare i pošaljite ove druge ljude kući.

Uprkos režiji, osetićete tu nemoć pri borbi za bolji život (što je osećanje koje je, složićete se, svima nama poznato) i starateljstvo nad decom. Osetićete ljubav i osetićete patnju. Iako će vam sve biti objašnjeno, čudićete joj se. Divićete joj se. I gutaćete suze. A ne kao ja.

Imate moju preporuku za ovaj film, pogotovu žene, gej ortaci i tek poneka strejt muškarčina koji zna da ceni dobru dramu. Gledajte film u bioskopu, vredi.

OCENA:

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: