fbpx
Zaleđeno kraljevstvo II / Frozen II (2019)

Zaleđeno kraljevstvo II / Frozen II (2019)

Zaleđeno kraljevstvo II

Šta god da radite, “Let it go”! U bioskope je stiglo ZALEĐENO KRALJEVSTVO II ili kako ja volim da ga zovem – Olafove nove avanture. Šta ću, princeze me ne lože previše, osim ako nisu prave i imaju nameru da me izdržavaju tokom braka, te viču “Oh, Prinče!” u odsudnim krevetskim situacijama. Mislio sam na doručak u krevetu, nevaljalci, sram vas bilo.

Polazim od toga da znate šta se desilo u prvom delu. Mislim, ko to nije gledao? Kao klasičan nastavak, ovaj animirani blokbaster se drži oprobanih recepata i definitivno imamo dosta elemenata koji su preneti iz prvog dela. Da, imate svojevrsni “Let it go” i da, Olaf peva svoju numeru, ne previše različitu od prve.

Uprkos strukturi koja je slična prethodnom filmu, ZALEĐENO KRALJEVSTVO II nudi dosta novih informacija. Saznajemo mnogo toga o Elsinim i Aninim roditeljima, kao i o Elsinim moćima. Ovaj put se, na početku filma, eksplicitno izgovori kako je, parafraziram, prošli put Elsa bila prevelika pretnja, a sada je pretnja toliko velika da je pitanje da li je Elsa dovoljna da joj se suprotstavi. I sve zbog toga što je Elsa jedina od svih čula glas koji je doziva. Četiri duha kasnije (voda, vatra, zemlja, vazduh), Elsa i prijatelji su u začaranoj šumi, upoznaju nove face i završavaju šta već treba.

Većina zdravog humora je na Olafu, dok postoji taj uvrnuti humorističko-emocionalni zaplet gde Kristof sve vreme pokušava da zaprosi Anu, a koji me čini da se zapitam zašto se devojčicama toliko prodaje prosidba kada je to svakako već kliše nad klišeima. Ipak, reakcije devojčica su bile on point. To na stranu, Kristof i njegov Irvas su preslatki, a momenat kada zapevaju brodvejsku power-pop baladu iz osamdesetih (sa sve cheesy video efektima) me je potpuno kupio.

Takođe vredi napomenuti da pesama ima previše i da zbog njih ZALEĐENO KRALJEVSTVO II traje 104 minuta. Ja bih bar tri izbacio, međutim, autori su išli na celokupni brodvejski doživljaj. Deca su se u jednom trenutku na početku poslednje trećine filma malo promeškoljila, ali su ipak sve odgledala do kraja u dahu. Što mnogo govori o očekivanjima od ovog filma.

DONIRAJTE

Ako ćemo o manama, mislim da filmu fali konkretne radnje, kao i da su dramaturška rešenja brzopleta. Zbog dece mi je bilo drago što film ima kraj kakav ima, ali verovatno ćete se složiti sa mnom da je sve nekako preterano. Potpuni je fan service, na žalost.

Ali ne slušajte ovo staro zakeralo sa filmske bleje, idite u bioskop jer se na kraju nećete osećati loše, baš naprotiv, osećaćete se poletno i spremno za zimu koja će valjda napokon da dođe u decembru. Gledajte ga u 3D ako vodite decu, jer je čarobno gledati im reakcije kada krene Elsina magija. Ne sekirajte se, domaća sinhronizacija je besprekorna. A ako ste matori konji kao ja, imate film i sa titlovima u 2D za pun daćete-mi-ljute-naćose-sa-tri-sosa-odrasla-osoba doživljaj.

OCENA:

3.5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: