fbpx
Stanlio i Olio / Stan & Ollie (2018)

Stanlio i Olio / Stan & Ollie (2018)

Poster za film STANLIO I OLIO / STAN & OLLIE (2018)

Znate kada vam neko kaže “Sladak film!” kao ultimativni opis? E, pa STANLIO I OLIO je jedan sladak film. Nepretenciozan, emotivan, nostalgičan. Gledao sam ovaj film sa devojkom (verenicom, heh) i dok su još išli natpisi nešto ju je nateralo da izgovori koje joj je prvo sećanje na Stanlija i Olija, što sam i ja želeo da podelim sa njom u istom trenutku. Ako izuzmemo crtaće koje je čak i moja generacija zaboravila, prvo sećanje mi je scena u kojoj se svi na nekoj večeri gađaju pitama, onim američkim krem-pitama koje su u suštini kora sa belim kremom u činiji.

Toga u ovom filmu nema, ali to je sasvim logično jer film obuhvata poznu karijeru ovog svetski poznatog humorističkog dua, kada su krenuli na svoju poslednju, evropsku turneju. Ipak, sve vreme se mogu videti omaži najprepoznatljivijim scenama iz filmova, pa čak i delovi te njihove predstave. Stiv Kugan i Džon Si Rajli su maestralno odigrali uloge junaka iz naslova, tako da skečevi iz predstave deluju efektno (dakle smešno) jer je efekat zaista kao da gledamo pravog Stanlija i pravog Olija.

DONIRAJTE

Ovo nije skupoceni blokbaster. Vidi se da je budžet bio skromniji, ali to nimalo ne pojeftinjuje celu stvar. Na kraju krajeva, produkciono gledano sve je na mestu. Reditelj Džon S. Berd je ubo period, emociju i tajming. Zaista se oseća da mu je ovo bio passion project i svaka mu čast na urađenom.

Ako nešto škripi u filmu, to je možda scenario koji se svodi na prepričavanje jednog perioda života dvojice prijatelja. Međutim, nije toliko problem ni u samom scenariju, koliko u činjenici da je ovaj period života aktera bio najmanje turbulentan. Ako vas interesuje nešto više o njihovom burnom životu, preporučio bih vam knjigu STAN AND OLLIE: THE ROOTS OF COMEDY (2001) koja je više nego informativna. Ali ako vam je dosta da saznate po koju informaciju o finalu njihove karijere i doživite njihovu iskrenu prijateljsku ljubav, film STANLIO I OLIO će vam pružiti upravo to.

OCENA:

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: