fbpx
Marko Kraljević: Fantastična avantura / Marko Kraljević: The Fantasy Adventure (2015)

Marko Kraljević: Fantastična avantura / Marko Kraljević: The Fantasy Adventure (2015)

MARKO KRALJEVIĆ: FANTASTIČNA AVANTURA

Moji prijatelji i ja smo danas otišli da pogledamo film MARKO KRALJEVIĆ: FANTASTIČNA AVANTURA, epsku priču gospodina S. Šridara iz Indije, na specijalnoj projekciji za novinare i kolege. Zaista nije uobičajeno da stranac režira i producira domaći film, na srpskom jeziku, za lokalnu publiku. Naš najveći strah je bio kako će se to odraziti na sam film. Odgovor bi mogao da bude “dobro”. Ali nije.

O kvalitetu CGI bih mogao naširoko, ali biste morali da vidite svojim očima da biste poverovali. Toliko loše. Mogu da dodam da su reči umetnute u usta glumaca potpuno pogrešne. Takođe, kasting je jedan od većih problema. Nekoliko likova (Marko, Ravijojla, Azra) jedva funkcionišu, a neki drugi (Markova Jevrosima majka, Musa Kesedžija i drugi Turci) izgledaju kao da nemaju pojma šta bi sa sobom u kadru.

Dobio sam priliku da upoznam reditelja, koji je OK tip, pa sam saznao da su njegove namere bile da snimi porodični film. Da, ima dosta krvi koje deca uostalom mogu da vide i u video igrama, ali druga polovina filma je malo… rejpi. Uglavnom verbalno, ali reč “silovanje” je zapravo izrečena. Sigurno ste svesni da su narodne pesme o Marku izuzetno mračne, što je bilo OK pre više stotina godina. Sam film ne odlazi toliko u crnjak do poslednje trećine, one u kojoj nilski konj bije bitku sa konjem koji govori. Da, dobro ste pričitali.

Šta još dobijate u spektaklu nazvanom MARKO KRALJEVIĆ: FANTASTIČNA AVANTURA? Dobru magiju, crnu magiju, gospodina Šridara lično u ulozi čarobnjaka, jezivu upotrebu zelenog platna za efekte gde ljudi bukvalno ispadaju iz okvira, konja Šarca koji u jednom trenutku samo nestane tokom konverzacije sa Markom, potpuno lošu “američku noć” (to je ono kad snimate danju, ali zaplavite sliku da izgleda kao noć) sa sve senkama od sunca, Marka koji bije Turke volom (mislim, životinjom), azijsku borbenu arenu za borbu do smrti inspirisanu starim Rimom, te super-nasilnu smrt nilskog konja koji ima metalni… šlem.

Marko Kraljević zaslužuje fantastičnu avanturu na filmu, samo ovo nije ta. A ako ne verujete meni, izvalite Krunićevu Celuloidnu mržnju.

OCENA:

EDIT 2018: Ukoliko vas zanima da pročitate o drugom filmu gospodina S. Šridara, to možete da uradite OVDE.

One Reply to “Marko Kraljević: Fantastična avantura / Marko Kraljević: The Fantasy Adventure (2015)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: