fbpx
Kuvar / The Cook (1918)

Kuvar / The Cook (1918)

Kuvar

Moram da priznam da mi je KUVAR prvi Feti Arbakl ikada. Sit sam se ismejao u prvih pet minuta (od mogućih 20) dok je još u kuhinji i dok služi hranu. Iz istog kotla vadi i gulaš i pecivo i šnicle, toči kafu, mleko i sirup. U nekom trenutku baca ljuske od jaja u taj isti kotao. Način na koji daje porcije konobaru, koga igra Baster Kiton, je presmešan. Barem dok ne počne da se ponavlja.

Ali repeticija jeste manir tog vremena kada je komedija u pitanju. Tada jeste bilo zanimljivo ljudima da vide istu foru nekoliko puta, pa čak i u različitim filmovima. Jer čim je izašao na ulicu – naravno da je oborio dva policajca štapom za pecanje.

Moram da napomenem da je Baster Kiton ovde podjednako zastupljen (scena trbušnog plesa je spektakl, kao i scena sa rezancima), ali je Feti ipak veća zvezda jer sam piše, režira i biva KUVAR. Međutim, Kiton ima nešto što je univerzalno smešno i kada se gleda u 2017. godini, što je bogtemazo skoro 100 godina razlike. Da nije imao taj čuveni seks skandal i da nije uživao kokain, Feti bi bio zvezda do kraja ere nemog filma, ali bi i dalje bio polu-smešan danas.

I još jedna zanimljivost vezana za ovaj film. Jedina kopija filma KUVAR na celom svetu je pronađena na tavanu holandske bolnice 1999. kada je i otkriveno da je 20-tih i 30-tih načelnik primenjivao terapiju smehom na mentalno obolelim pacijentima puštajući im Čaplina, Kitona i Arbakla. Film je zatim skeniran i remasterizovan najbolje moguće (fale neki frejmovi i dva-tri kadra, ali ništa strašno).

OCENA:

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: