fbpx
Vajana / Moana (2016)

Vajana / Moana (2016)

vajana

Moram da priznam da sam očekivao više od filma VAJANA. Zapravo sam mislio da me mediokritetski trejler navodi na pogrešan trag. Ispostavilo se da je film jednostavno polu-zanimljiv. Likovi nisu bog-zna-kako upečatljivi, ni vizuelno ni emocionalno. Onaj kretenski pevac je najzanimljivija pojava u filmu, a njegovo ponašanje već na polovini filma dosadi.

Pesme su lepe, ali su daleko od pevljivog blaga ALADINA ili MALE SIRENE. Lin Manuel Miranda je primenio svoju gremi-emi-toni magiju i na kraju dobio samo dve prepoznatljive pesme – How Far I’ll Go, zatim You’re Welcome.

DONIRAJTE

Tehnički gledano, okoliš u Diznijevim CGI filmovima izgleda sve realističnije dok je ozbiljna patnja sa ljudskim likovima. Na korak su da ne budu “crtani film”, a da budu hiper-realistični je glupo jer bi onda mogli da snime i igrani film. Ovako se klate ni na nebu ni na zemlji.

Zanimljivost, koja nema konkretno veze sa strukturom ovog animiranog filma, je da je izgled boga Mauija, a kome glas daje Dvejn “The Rock” Džonson, zasnovan upravo na Džonosonovom dedi koji je takođe bio rvač. Lepo je kada autori unesu tako neke easter eggove koji daju ličnu crtu ovom manje-više mediokritetskom filmu.

Iako je prepun dobrih komičnih situacija i reakcija (recimo sa kokos-gusarima), to su samo fragmenti koji donekle oplemenjuju ovu mlaku filmsku avanturu. Ne mogu da zamislim da VAJANA drži pažnju deci ako je ne drži meni. Ako uporedimo sa prethodnim “Dizni klasikom”, ZALEĐENO KRALJEVSTVO je ipak za dva aršina bolji film.

OCENA:

3

Ako vam se ovaj tekst svideo, pogledajte još i: ZALEĐENO KRALJEVSTVO II / FROZEN II (2019)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: