fbpx
Mračna kula / The Dark Tower (2017)

Mračna kula / The Dark Tower (2017)

mračna kula

Za one koji su čitali istoimeni serijal knjiga, MRAČNA KULA dođe kao veliko razočarenje. Zanimljivo je da ljudi zapravo odlaze u bioskop sa negativnim stavom. Mislim da se publika previše oslanja na ono šta su drugi rekli, ali moj i vaš stav uopšte ne moraju da se slože. Što bi Stiven King rekao skoro – ako biste da doživite Mračnu kulu kao u knjigama, pročitajte knjige ponovo.

Sa druge strane, ovo nije zadovoljavajuć film čak i ako ga gledamo kao nešto što nema mnogo veze sa literarnim predloškom. Ako izuzmemo Idrisa Elbu, Metjua Mekonheja i klinca Toma Tejlora, sporedni glumci kao da su na bućkalo ‘vatani. To je najproblematičnije kod klinčevih roditelja koji su baš vanserijski loši.

DONIRAJTE

Što se tiče radnje filma, početak ima neki vajb Čarobnjaka iz Oza ili Gunisa (kada bi Gunisi bili samo jedan dečak). I zbog toga će sve vreme da vam se čini da gledate dečji film, što ovo u stvari i jeste sa svojim PG13 rejtingom. Džejkova borba sa kućom-demonom i prelazak u svet mračne kule je uzbudljiv, ali od tog trenutka nenamerno svo uzbuđenje prestaje. Ostatak filma teče brzo, možda previše brzo za nas koji nismo čitali knjige, ostavivši razne elemente nerazrađene. Simpatični su osvrti na IT, Keri i Isijavanje, čime se ovaj film otvoreno smešta u Kingverzum. Najveće razočarenje je finalna borba Rolanda revolveraša i Valtera čoveka u crnom. Iako izgleda super na trenutke (pogotovo deo sa staklom), fali mu jačina i veličina. Ta scena bi da bude Matriks, ali joj se ne da zbog neprikladne muzike i naivnih efekata brzopoteznog punjenja pištolja.

I kakav je osećaj nakon odgledanog filma MRAČNA KULA? Kao da vam je neko podgrejao čokoladni puding od juče u mikrotalasnoj. Sve se odigralo brzo, ali je mlako i ima neprijatan after-taste. Ako ste stalan posetilac bioskopa, biće vam još jedno super veče uz naćose ili kokice i film, a ako u bioskop idete retko onda je možda bolje da pogledate film VOZAČ (BABY DRIVER) ili već nešto drugo po vašem ukusu.

OCENA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: