fbpx
Vozač / Baby Driver (2017)

Vozač / Baby Driver (2017)

vozač

BABY DRIVER, a sa mlakim prevodom naslova – VOZAČ, udario me je u sve erogene zone za umetnost. Kao montažer sam 100% zadovoljan. Kao muzičar sam 100% zadovoljan. Kao neko ko je nagledan svakakvih filmova, ja sam 100 jebenih % zadovoljan!

Egar Rajt je neko koga pratim od njegovih filmskih i TV početaka. Možda sam jedina osoba u ovom delu sveta koja ima njegov prvenac FISTFUL OF FINGERS na DVD-u. Nije da se hvalim, nego želim da kažem da na ovako talentovanog i na filmski jezik fokusiranog scenaristu i reditelja nećete naići često u istoriji filma. I ovaj film je remek delo. Na žalost, mnogima će promaći finese filma VOZAČ, ali verujem da te finese nisu za publiku već za kolege. Prosečnom gledaocu je ovo nesumnjivo izuzetno zabavan film “ukrojen” na fantastičnu muziku.

DONIRAJTE

O glumcima ne bih mnogo, osim što bih napomenuo da me je Džon Hem iznenadio. Obično zatupastog izraza lica dobroćudnog gospodina, ovde dobija još jedan i to psihopatski izraz. Surovo zlo zarad samog zla je možda uobličeno kroz lik koga tumači Džejmi Foks(ks), ali je zlo izazvano emocijama zaista otelotvoreno u Hemovom liku. Za Spejsija i Ansela Elgorta samo pohvale! Ovaj drugi, mlađi, postaće holivudska megazvezda ako je pametan u izboru filmova. Neverovatna harizma!

Jedan poznanik je ostavio komentar na fejsbuku kako svaki film Edgara Rajta pati od narušenog tempa pred kraj filma, a ovaj pogotovo. Međutim, to je delimično tačno. SHAUN OF THE DEAD ima odličan tempo, dok THE WORLD’S END i HOT FUZZ imaju taj problem koji je najpre dramaturške prirode. Njegovi filmovi uvek počinju dinamično, da bi pred kraj izgubili dah. VOZAČ je ceo osmišljen kako treba i samim tim je tempo bolji nego u Cornetto trilogiji. Ritam je nametnut izborom muzike i zaista mislim da su svi “ups and downs” na mestu. Do samog kraja ne postoji dosadan deo ili onaj koji je možda trebalo ubrzati ili štrihovati. Sam kraj je možda naivan i ne potpuno zadovoljavajuć, ali to je jedna jedina scena koju ne možete da mu uzmete za zlo nakon dva sata zaista fantastično izgrađenog materijala.

Imate svaku preporuku da gledate ovaj film jednom, dva ili više puta u bioskopu. Ja zaista planiram reprizu vrlo uskoro. Nemojte da čekate Blu-ray i digital download, jer kad dođu, svakako ćete i onako želeti da imate ovaj film u kolekciji.

OCENA:

2 Replies to “Vozač / Baby Driver (2017)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: