fbpx
S ljubavlju, Vinsent / Loving Vincent (2017)

S ljubavlju, Vinsent / Loving Vincent (2017)

s ljubavlju, vinsent

S LJUBAVLJU, VINESENT je zanimljiv kinematografski eksperiment, ali i intrigantna priča o poslednjim danima VINSENTA VAN GOGA pretvorena u arthouse whodunnit. Iako će ovaj film ostati upamćen u istoriji filma kao (za sad) jedini u kome je svaki frejm ručno oslikan rukama 150 slikara, ne dajte se prevariti. Možda je “prevara” teška reč, ali rotoskopija jeste lakši način za kreiranje ovako nečega, iako svakako oduzima užasno puno vremena (godina).

Izbor glumaca je zanimljiv i potpuno funkcioniše u ovom obliku. S LJUBAVLJU, VINSENT je češki film, ali su glumci britanski. Dakle glumci su odglumili svoje na zelenom platnu, 3D animatori su napravili scenografiju za film i nakon spajanja svih kadrova u finalni proizvod, odštampane su filmske sličice na nekom velikom formatu preko kog su slikari slikali. Ovo je moja predpostavka o radnom procesu do koje sam došao gledajući odjavnu špicu i koristeći ovo nešto zdravog razuma kog posedujem.

DONIRAJTE

Što se same priče tiče, ovaj pritajeni krimić u oblandi drame, preliven animacijom inspirisanom čuvenim slikama Van Goga, često bude sveden na razgovor dvoje ljudi. Za čudo, nije dosadno, najpre jer su razgovori zanimljivi. Film besprekorno funkcioniše na emocionalnom planu i brzo se vežete za živopisne likove. Što se tiče vizualnog, tu vam je potrebno vreme da se naviknete na animaciju. Slikarski potezi prosto ne mogu da budu deo glatke animacije. U širokim planovima pozadina je uvek ista (da ne bi promena poteza četkicom mrdala linije pozadine tamo gde ne treba) a likovi se pomeraju i sa njima i njihovo oivičenje. Dakle, slikari naslikaju kompletne sličice, a digitalni animatori zadrže jednu pozadinu i onda prave masku oko likova koji se kreću i potezi četkicama se kreću oko njih. U krupnim planovima se vide pokreti četkicama unutar lica, pa zna malo da pobegne oko ili nos. Crno-beli flešbekovi su manje oslikani pa su prijatniji za oko, ali ne i lepši. Znam da zvuči katastrofa, ali kad se naviknete u prvih deset minuta, mozak percepira to kao patern i posle sve teče kao mleko.

U svakom slučaju ne smete očekivati spektakl, a ni neku umetnost koja bi vas ostavila punu nerazumevanja. S LJUBAVLJU, VINSENT je ambiciozni mali film koji će vam ulepšati veče i naterati da razmišljate o Holandiji kao turističkoj destinaciji sa akcentom na Van Gogov muzej. A za lenje, da ne moraju čak ni da guglaju, odjavna špica otkriva koja slika je korišćena za koju scenu, sa sve uporedbom animiranih glumaca i originalnih likova sa slika.

OCENA:

One Reply to “S ljubavlju, Vinsent / Loving Vincent (2017)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: