fbpx
Veličanstveni šoumen / The Greatest Showman (2017)

Veličanstveni šoumen / The Greatest Showman (2017)

veličanstveni šoumen

Iz nekog razloga VELIČANSTVENI ŠOUMEN ne rezonuje dobro sa domaćom bioskopskom publikom, valjda jer su bili naplašeni La La Lendom koji nije ona spektakularna vrsta blokbaster mjuzikla kakvu široke narodne mase očekuju. Čak i kada pitate zaposlene u bioskopu kako im se sviđa film, svi do jednog kažu “ja inače ne gledam mjuzikle” kao da je to sramota “ali ovaj je super”. I da, ovaj je stvarno super – super-kliše na svakom mogućem nivou. To i čini ovakav film izuzetno primamljivim prosečnom gledaocu, ako bi mu uopšte dali šansu. Što se bioskopa tiče, plašim se da vremena za to više nema. Dajem mu još nedelju dana života u jednom terminu.

Zašto kažem super-kliše? Priča je takva da se preko godina i godina brzo i ovlaš prelazi. U prvih pola sata imamo klasičnu “rags-to-riches” priču. I dok su P.T. Barnumu bile potrebne godine da omađija publiku svog muzeja i, kasnije, cirkusa, ovde sve to deluje kao da su u pitanju dani. Stoga sve prođe bezbolno čak i kada bi publika trebalo da pati sa junacima na ekranu. Ovo je porodični spektakl, vezan za dve vrste porodice, sa hepi-endom klasičnog mjuzikla iz tridesetih.

DONIRAJTE

Pohvalio bih reditelja za primenu efekata prelaska iz prostora u prostor i još tako nekih tehničkih kerefeka, kao i ljude koji su uradili CGI. Efekti i animacija su zaista besprekorni i jedino što vam zasmeta su neki lavovi pred kraj. Ti ortaci što su uradili lavove nek idu da prave igrice, alo!

I na kraju ono najvažnije – muzika. Kao i sam film, muzika je bubble-gum pop sa grandioznim (digitalnim) orkestrom koji povremeno izbije u prvi plan. Nikada ne bih rekao, slušajući pesme, da su deo mjuzikla. Više kao neka ponuda za Rijanu, P!nk ili Arijanu Grande. Takođe, svi do jednog glumca su otpevali fenomenalno (iako plastificirani autotjunom i melodajnom). Naš dragi Hju Vulverin Džekmen je u stvari najslabija karika, najpre jer ovakve pesme ne leže staroj brodvejskoj kajli poput njega. Ipak, ne može se reći da je bilo šta uradio polovično. On igra, onda skače, on peva, on glumi za 5! Jedina mana filma, kada se sve sabere, je nedostatak kadrova u kojima je Zek Efron go. Svaki film Zeka Efrona treba da ima takve kadrove, a VELIČANSTVENI ŠOUMEN to nema jer je za sve od 7 do 107.

Idite u bioskop porodično (beograđanima preporučujem Cineplexx BIG što se kvaliteta slike i zvuka tiče – ipak je ovo mjuzikl), nemojte da propustite film koji možete da gledate svi zajedno.

OCENA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: