fbpx
Lavirint: Lek Smrti / Maze Runner: The Death Cure (2018)

Lavirint: Lek Smrti / Maze Runner: The Death Cure (2018)

lavirint lek smrti

Čekali smo ovoliko godina da se trilogija LAVIRINT završi i dobili smo… pa… svršetak. Zamislite da je LAVIRINT: LEK SMRTI vaš seksualni partner koji se trudi da vam da big bang for the bucks i seks traje dobra dva sata, ali je traljav i na kraju film dostigne svoj vrhunac, a vaše uzbuđenje naglo opadne i sve o čemu mislite je kojim prevozom ćete kući.

Zašto je to tako? Boljka je slična kao kod poslednjeg Hunger Games filma. Do kraja serijala ti filmovi toliko sebe prihvate kao nešto mega-ozbiljno i trude se iz petnih žila da ostave trag u životu glavnog junaka i ožiljke na srcima fanova. Na žalost, oni koji su u bioskop (ili na Netflix) došli da gledaju akcioni futuristički blokbaster, a da nisu fanovi serijala, dobiće dobru uvodnu scenu i zatim puno iznenadnih odluka i hazarderskih postupaka, iznenađujuć broj akcionih scena, ni sa čim opravdane smrti likova, rat koji ne vodi nikuda i dugačke monologe negativaca. Ovo je najlepše snimljen nastavak, ima zaista fantastičnih kadrova, ali sve vreme imate utisak da neko sedi iza vas i viče “ovo će biti epski!” kako bi vas naložio.

DONIRAJTE

Pošto su producenti imali puno vremena da film završe (zbog povrede glavnog glumca kada ga je pregazio auto, onako baš ozbiljno) CGI izgleda super. Glumci su na visini zadatka takođe. Najveći problem je pisanije, a to se odnosi i na knjigu koja je predložak. Knjigu nisam pročitao pa me zanima dali i ona ima tri kraja. Prvi je klasičan jedan na jedan sa negativcem, zatim ima onaj gde se spasio ko se spasio i još jedan ekstremno pozitivan gde će sve biti u redu sumirano stećkom koji ostaje simbol ovog nečega što je počelo kao zanimljiv eksperiment u prvom od tri lavirinta. Nakon filma sam se osećao umorno.

Ja sam izabrao da gledam LAVIRINT: LEK SMRTI na premijeri, što je takođe bio i “teens night” u bioskopu Cineplexx Ušće. What-a-mistake-a-to-make-a! S druge strane čuo sam reakcije pravih YA fanova, koji vrište na svaki poljubac, svaku smrt i izdaju. Da li su oni izašli zadovoljni? Siguran sam. Dobili su i (ružne) postere. Bez obzira na spoljni uticaj ostaje utisak da je ovo najlepši najgori nastavak u trilogiji i, ako ništa drugo, bar je svaki drugačiji od prethodnog. A to je, priznaćete, retkost.

OCENA:

2.5
lavirint: lek smrti
Kako odoleti fotkanju na zelenom platnu ispred sale? S leva na desno: Krunić (Caluloidna Mržnja), LoOney, Garić (Cineplexx)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: