fbpx
The Big Sick (2017)

The Big Sick (2017)

the big sick

THE BIG SICK nisam uhvatio svojim filmskim radarom pre nego je Edgar Rajt objavio pobedu svoje opklade na tviteru. Za one koji ne znaju, Edgar Rajt je reditelj filmova VOZAČ (BABY DRIVER), Skota Pilgrima i Korneto trilogije. Opklada je pala kada je oko Zlatnih globusa krenulo da se priča da bi THE BIG SICK mogao da bude nominovan za Oskara. Rajt se kladio sa scenaristom i zvezdom filma Kumailom Nanđanijem da će film biti nominovan za najbolji originalni scenario, što se i desilo. Zbog gubitka okplade, Kumail je morao da pojede pun tanjir prokelja, što bi i meni bio svojevrstan pakao, iako pripremljen na najbolji mogući način u elitnom holivudskom restoranu. Fotografije Kumaila punih usta, ali srećnog zbog nominacije, Rajt je okačio na tviter. Je l’ vidite vi kakve gluposti na mene deluju kao marketing?

champagne and sprouts

Seo sam da pogledam film i shvatio da je u pitanju biografska priča. Shvatio sam, zbog postera, da će se neko tokom filma razboleti. I uprkos svemu tome, ništa mi nije bilo predvidljivo. Neverovatna je moć producenta Džada Apatoa da prepozna ovakve dramedije na papiru i pomogne da se otelotvore. I zaista, film je više drama nego komedija što je takođe bilo iznenađenje svoje vrste s obzirom da je glavni glumac stend-ap komičar (što se vidi u filmu) iako ne vrhunski. Jedan je od onih što izmame iz vas iskreni smešak i na tome se i završi. Nikakvo smejanje na glas. Međutim, šarmantan je i igra na kartu svog porekla sa kojim se evidentno bori, tako da sve ispada “organski” i pojačava dramu.

DONIRAJTE

Glumci nisu bog-zna-kako prepoznatljivi, one sa više minuta na ekranu ćete prepoznati uglavnom iz TV serija, ali svi do jednog su na visini zadatka. Možete da zamislite da su to pravi ljudi. Možete da ih poistovetite sa svojom porodicom. I može da vam se desi da pustite suzu ili dve do kraja filma. Ja sam stoički izdražao do špice. A onda su se pojavile fotografije.

Za ovaj film je potrebno posebno raspoloženje. Nije za gledanje sa polu-interesovanjem. THE BIG SICK ostavlja izuzetno dobar utisak i jedan je od toplijih i prijatnijih filmova iz prethodne godine.

OCENA:

3 Replies to “The Big Sick (2017)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: