fbpx
Kad budem mrtav i beo (1967) – VIP KINOTEKA 2

Kad budem mrtav i beo (1967) – VIP KINOTEKA 2

kad budem mrtav i beo

Sinoć sam imao priliku da pogledam digitalno restauriran film KAD BUDEM MRTAV I BEO Živojina Žike Pavlovića iz 1967. godine, po prvi put na velikom platnu. Film mi je mnogo više prijao nego kada sam ga gledao na televiziji, jasnije je o filmu kakvog kalibra se radi. Fotografija je kao da je film snimljen juče i jedino što vas vraća u šezdesete je starinska špica. Ovaj film je bio zreo za fejslifting, najpre jer će sada biti prikazan na tri projekcije na Berlinalu u okviru programa “Forum” što je super, mada mi se ne sviđa prevod jer je malo nepromišljen. Ali pošto idem u Berlin na festival (po prvi put), pokušaću da budem nezvanični ambasador ovog filma i da ga hvalim svima koje sretnem.

razgovor

Ispred mene su tokom projekcije sedeli članovi porodice Pavlović, a na binu su izašli, na kratak razgovor sa direktorom Kinoteke Jugoslavom Pantelićem, glumica Dara Čalenić sa suprugom, filmskim teoretičarem i istoričarem Vladimirom Vladom Petrićem, glumci Milan Jelić i Vladan Živković, direktor fotografije Milorad Jakšić-Fanđo i muzičar Vladimir Janković Džet, koji je sa grupom CRNI BISERI učestvovao u filmu. Naravno na binu je izašao i direktor kompanije VIP mobile, kao finansijer kampanje vezane za prvih 10 filmova. Dodao bih samo da nije dobra ideja da direktor Kinoteke bude i konferansije, na temu čega je i prošli put na premijeri KO TO TAMO PEVA nekolicina nas iz publike razgovarala nakon filma. Sličan žamor se dogodilo i sinoć.

ekipa filma kad budem mrtav i beo

Ovo je već drugi remasterizovani film u okviru kampanje VIP Kinoteka, što znači da je ostalo još 8 filmova da se digitalizuje do kraja godine. Sledeći film je SPECIJALNO VASPITANJE. A što se tiče dela Žike Pavlovića, KAD BUDEM MRTAV I BEO i njegovi ostali filmovi će biti prikazani sa postojećih kopija u Kinoteci, uz izložbu, u nekom trenutku.

OCENA:

5
DONIRAJTE

12 Replies to “Kad budem mrtav i beo (1967) – VIP KINOTEKA 2”

 1. Хвала што сте пренели утиске са пројекције. Ето колико претражујем Интернет у вези пројекта Вип Кинотека, ово је први пут да сам наишао на реакцију неког из публике гледе квалитета слике рестаурисаног DCP. Унапред се радујем дисковима филмова са високом дефиницијом слике за нас из провинције јер је квалитет постојећих ДВД-а катастрофалан
  [img]https://i.imgur.com/1in3Lo3.jpg[/img]

  1. Istina, to što su nam prodavali na DVD izdanjima je užas. Nezvanično, navodno će biti blurejeva sa ovim remasterima, voleo bih da je to istina. Takođe se pominjala turneja ova dva remastera po bioskopima u državi. I za to držim fige.
   Drago mi je da ste me pronašli, nadam se da ćete postati redovan posetilac.

 2. Хвала лепо.
  Надам се да ће Вип наћи начин да дискови буде фабрички “пресовани” а не BD-R пошто резани дискови нису дуговечни. Сва остала техничка питања (врста компресије, број кадрова у секунди, врста звука) нису толико битна.

 3. Дакле, следећи филм у овом пројекту је “Специјално васпитање”, што се могло закључити из видеа који су пре неки дан поставили на Јутјуб. Ја сам пре очекивао да буде “Вариола вера” или “Национална класа” пошто су били боље пласирани у избору али нема везе, све је ово добро. Следећи филм би требао да буде “Мирис пољског цвећа”.
  Гледе оптичких дискова, ако хоће да то буде професионално урађено са дупликацијом са стакленог мастера, софтверском заштитом односно са AACS кључевима, онда је то скупа работа коју би морао да субвенционише Вип.
  И још једна ситница, гледаоци у Чачку могу погледати рестаурисану копију “Специјалног васпитања” већ 27. марта у Дому културе, дакле три дана пре београдске публике.

  1. Jeste, “Specijalno vaspitanje” je u martu, a navodno “Maratonci” u aprilu. Zanimljivo, isti proces se dešava i u RTSu gde remasterizuju TV serije. Jedino što nisam siguran da li smem da napišem koje.

 4. Film “Kad budem mrtav i beo” dobio je Zlatnu arenu za najbolji film na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, kao i nagradu za reziju, zatim nagradu za najbolji film na medunarodnom festivalu u Karlovim Varima.

 5. Да ли је овај филм приказиван са енглеским поднаписима? Исто питање се може поставити и за остале обновљене филмове.

  1. Ne verujem. To, u suštini, nije do kinoteke već do studija koji su vlasnici tih filmova. Svi filmovi do sada su imali streaming na FB stranici VIP/A1 i Kinoteke. Možda će tu i tamo da se pojave na streaming servisima (Cineseum, pa čak i Netflix ili Amazon). Blu-ray ne verujem da će se štampati, najpre jer kod nas taj format nije ni zaživeo.

  2. Макар један обновљени филм и то “Давитељ против давитеља” биће објављен на Blu-ray у Америци од стране издавача Mondo Macabro, најпре у ограниченом тиражу у црвеним кутијама са књижицом а касније вероватно и као стандардно издање. Лимитирано издање је за наше прилике врло скупо али ће се брзо распродати пошто издавач има приличну базу подржавалаца а ова издања после на секундарном тржишту имају још већу цену.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: