fbpx
Ready Player One (2018)

Ready Player One (2018)

Ready Player One

Prvo što moram da napomenem je da sam samom sebi pokvario film tako što sam pročitao knjigu relativno skoro. Siguran sam da će film znatno više da vam se svidi ako niste čitali knjigu, tako da vam preporučujem da uradite obratno od onoga što sam ja uradio. Vidim da su fanovi širom sveta nesrećni, ali ne treba da budu. Pođite od toga da se film i knjiga READY PLAYER ONE razmimoilaze u prvoj četvrtini i prosto budite iznenađeni onim što medij koji konzumirate pruža. Takođe, zanimljiva je činjenica da je distributer (poreklom iz Hrvatske) ostavio američki naziv filma u originalu, iako je u Hrvatskoj preveden kao IGRAČ BROJ JEDAN i uprskos tome što se kod nas knjiga zove PRVI IGRAČ NA POTEZU (u izdanju Lagune).

Director and author of READY PLAYER ONE
KLAJN: Vrati mi knjigu što sam ti pozajmio. SPILBERG: Ne mogu, zauzet sam, snimam film.

Film READY PLAYER ONE je zabavna igrano-animirana SF avantura. Inicijalno namenjena fanovima osamdesetih, što su uglavnom oni koji su te godine doživeli u mladosti, iako se čini da se film na kraju bori sa tim kome se obraća. Šarm ovog kinematografskog dela je u “uskršnjim jajima” to jest pametno smeštenim referencama na pop kulturu osamdesetih i devedesetih, a kojih ima više nego što možete da primetite. Takođe, da biste uživali u tako nečemu, potrebno je veliko predznanje popularne kulture – stripova, filmova, tv serija i igara. Ukoliko ne znate da prepoznate “uskršnja jaja” ovaj film će za vas biti znatno manje zabavan. Meni je skoro ceo film ulepšalo prekratko pojavljivanje Hi-Mena. Spilberg je najveće “uskršnje jaje” postavio samom sebi, umetnuvši set i scenu iz filma SHINING svog omiljenog reditelja Kjubrika.

DONIRAJTE

Spilbergov najveći neprijatelj je nedostatak vremena za količinu projekata u koje je investiran. Želeći da izbaci film godišnje kao reditelj, nekoliko filmova i tri do pet televizijskih serija kao producent, prosto sve što napravi mora da pati na neki način. Najčešće je to scenario, koji on zatim oživi onako kako bi to uradila osoba sa zaista puno iskustva. Takođe, retki su reditelji koji u svojoj sedamdeset i drugoj godini mogu da pruže nešto novo i inovativno, a da to nije tehnološki. Tako i Spilberg. Ne možeš da isprdiš blokbaster za godinu dana, a da nisi na nekoj vrsti autopilota.

Svi junaci filma, osim Art3mide (Olivija Kuk), su isprazni i bez bog-zna-kakvog motiva. Čak i velika tragedija koja se odigra na trećini filma, na našeg junaka ne ostavlja utisak koji bi možda trebalo. Iako je sve namešteno da film bude GOONIES za novu generaciju, ovde imamo jasno postavljene zlikovce. Problem leži u tome što su zlikovci previše nespretni za nekog ko je toliko zao, pogotovo Sorento (Ben Mendelson), ali čak i prelepa F’Nale (Hana Džon Kejmen).

Insert from READY PLAYER ONE
Stare kajle Rajlens i Peg

Ipak, glumci su lepo izbrani, pogotovo ovi mlađi. Momak koji igra glavnu ulogu, Perzifala (Taj Šeridan), specifičnog je izgleda i sigurno će se pojavljivati češće u budućnosti. Ipak, nagrada za slatkoću odlazi mladom glumcu koji igra Šoa (Filip Žao). Od stare garde, Mark Rajlens je iskidao svoju ulogu Halideja, dok je Sajmon Peg u nekoj čudnoj fazi između Majkla Kejna i Vilija Vonke, što je po mom mišljenju prilično nepotrebno za ulogu Ogdena Moroa.

Muzika je odlična, iako je Alan Silvestri evidentno uzet samo da bi mogli da se koriste delovi njegove muzike iz BACK TO THE FUTURE trilogije. Animacija je, čini se, namerno nerealistična kako bi se sve uklopilo znatno bolje u OAZU, a i da bi vađenje i ubacivanje “uskršnjih jaja” bilo znatno lakše, jer su se promene dešavale bukvalno do premijere filma.

Sve u svemu, READY PLAYER ONE je pravi, punokrvni blokbaster kog se isplati gledati na velikom platnu. A kasnije ćete moći da tražite sva “uskršnja jaja” i kod kuće na blu-reju ili strimu.

OCENA:

2 Replies to “Ready Player One (2018)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: