fbpx
Ferdinand (2017)

Ferdinand (2017)

Ferdinand

Što bi rekla moja drugarica Bojana – “Mislila sam da će Ferdinand da sedi i miriše sveće i to je otprilike to”. I onda se ispostavilo da nije. FERDINAND je izuzetno dinamičan animirani film koji dosta igra na klišee i pokušava da pronađe humor najčešće u predrasudama i slepstiku, dok s druge strane šalje jaku poruku protiv maloletničkog nasilja, pa čak i nasilja uopšte.

Ferdinand je strašan bik, opevano je čak i u dens numeri s kraja devedesetih ovde kod nas u Srbiji, ali je naravno pacifista i sve što želi je da miriše cveće i da se grli sa devojčicom Ninom. (Inače, Ferdinand spava sa njom u krevetu. Da, bik. U krevetu. Kežual spuning situacija. S bikom.) Međutim, sudbina je htela da završi u koridi, tako da se film zasniva na jurnjavi tamo-vamo od uzgajivačnice bikova, preko Ninine kuće u centar varošice, nazad u uzgajivačnicu, kroz gužvu u madridskom saobraćaju na koridu i dalje.

Nina & Ferdinand
Nema ništa slađe nego kada posle napornog dana legnete u krevet i zagrlite svog… bika?

U svemu tome imamo plejadu živopisnih likova od kojih se zaista izdvajaju Relaks Koza (koja pređe granicu iritantnog više od jednom, ali zapravo krade šou), nemački rasni plesni konji i ježevi Uno, Dos i Kvatro. A gde je Tres? O njemu više ne govorimo! Upečatljiv kameo ima i plastičan cvet sa gitarom koji igra Makarenu. I, na kraju, samo da bi vas ideja o tome zabavila, autori su rešili da ubace dramaturški nepotrebnu scenu bika u prodavnici porcelana. Upotreba autorske muzike pomaže atmosferi filma, dok pevane pesme Nika Džonasa (Nick Jonas – Home) i Pitbula (Pitbull – Freedom) uglavnom smetaju i oseća se da su tu iz komercijalnih razloga.

DONIRAJTE

Film je svakako zabavan i deci i odraslima, ali kao da mu nešto fali da zaista zablista. Iako je znatno svedeniji, pošto je u formi kratkog filma, BIK FERDINAND (FERDINAND THE BULL) iz 1936. godine ostavlja mnogo jači utisak. Dakle, ovaj film definitivno nije za pamćenje kao neki od Piksarovih remek-dela, ali je za tri aršina koherentniji od drugih pokušaja Blue Sky studija za animaciju, tipa LEDENO DOBA (ICE AGE) 1-5 ili SNUPI I ČARLI BRAUN: FILM O KLINJAMA (THE PEANUTS MOVIE).

OCENA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: