fbpx
Mačka / Kedi (2016) – BELDOCS 2018

Mačka / Kedi (2016) – BELDOCS 2018

kedi
Režija: Ceyda Torun / Zemlja proizvodnje: Nemačka, SAD, Turska / Trajanje: 79’

Naravno da i ptice na grani znaju da su mi mačke bića draža od ljudi, te da se visoko rangiraju u polju mog interesovanja, baš kao i strip. Zato sam pohitao u KC Vlada Divljan da pogledam film MAČKA o istanbulskim uličnim mačkama. Podeljen u segmente, film opisuje nekoliko potpuno različitih mačaka o kojima usput pričaju ljudi koji o njima brinu.

Može biti da je film predug onima koji nisu ljubitelji mačaka, čak je i meni desetak minuta filma bio višak. Ipak, ovaj dokumentarac je, kada prati mačke, bolje snimljen nego pojedini holivudski filmovi u kojima su životinje glavni junaci. A odnos mačaka različitih karaktera i njihovih, tako da se izrazim, hranitelja je izuzetno emocionalan. I u filmu to kažu, a stara je izreka – ko ne voli životinje, ne voli ni ljude.

DONIRAJTE

Ne smem da zaboravim da napomenem da je jedna od glavnih uloga u filmu i sam Istanbul. Prelepo snimljeni kadrovi su tu da posluže kao intermeco u prelasku s mačke na mačku. I ako shvatam sentiment, ne mogu da ne napomenem da je takav pristup repetativan i ne ide u korist samoj naraciji. Siguran sam da je to moglo mudrije da se reši, ali MAČKA je završen film, autori su evidentno zadovoljni, a na kraju krajeva zadovoljan sam i ja kao deo publike.

OCENA:

4

Pogledajte i druge preglede filmova sa festivala BELDOCS 2018 – POSLEDNJA AVANTURA KAKTUS BATE, MAJČI, LAVETOVI

4 Replies to “Mačka / Kedi (2016) – BELDOCS 2018”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: