fbpx
Poslednja avantura Kaktus Bate / Who Framed Kaktus Kid? (2018) – BELDOCS 2018

Poslednja avantura Kaktus Bate / Who Framed Kaktus Kid? (2018) – BELDOCS 2018

poslednja avantura kaktus bate
Režija: Đorđe Marković / Zemlja proizvodnje: Srbija, Hrvatska / Trajanje: 65’

Festival BELDOCS je ove godine u Sava Centru otvorio film POSLEDNJA AVANTURA KAKTUS BATE koji je na mene ostavio najjači utisak od svih ovogodišnjih filmova – i šire, najpre zato što se film bavi prvenstveno stripom, a zatim i sudbinom strip autora. No, pođimo od početka.

Aleksandar Zograf, naš čuveni strip autor, često obilazi buvljake gde pronalazi magazine, pisma i razglednice koji ga inspirišu da pravi stripove o njegovom razmišljanju na račun onoga što je pronašao. I taj strip pronalazi publiku u čitaocima časopisa Vreme. Bilo koja od tih njegovih priča može da se ekranizuje na isti ovaj način i da bude podjednako uzbudljivo i emocionalno, ali potraga za strip autorom iz četrdesetih je ipak nešto što je najlogičnije u ovom slučaju.

DONIRAJTE

POSLEDNJA AVANTURA KAKTUS BATE je u isti mah priča o Zografu, zatim o bizarnom diznijevskom stripu Kaktus Bata, te o njegovom autoru Veljku Kockaru kome se u drugom svetskom ratu gubi svaki trag. Kako ne bismo bili uskraćeni za opis Veljkovog života, prisutne su igrane sekvence u kojima Kockara igra Milutin Milošević. Takođe, stripovi “ožive” u 3D animaciji, pogotovo Kaktus Bata koji prati Zografa i čak mu u jednoj sceni pomogne da pronađe istorijske dokumente.

Film me je ostavio žudeći za još, međutim u sat vremena su zaista sve teme (Zografove karijere, predratnog i ratnog stripa, posledica rata, kao i odnos društva prema autorima stripa) ispraćene i odgovoreno je na sva pitanja. Možda neko nema moj entuzijazam za ovu temu poput mene, ali bi trebalo da se složimo da je ovo i idejno i tehnički sjajno urađen film. Ono što bih definitivno voleo da vidim je nastavak, možda čak i trilogiju Zografovih takoreći detektivskih avantura. On poseduje materijal, na filmadžijama je da delaju!

OCENA:

Pogledajte i druge preglede filmova sa festivala BELDOCS 2018 – MAJČI, LAVETOVI, MAČKA

3 Replies to “Poslednja avantura Kaktus Bate / Who Framed Kaktus Kid? (2018) – BELDOCS 2018”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: