fbpx
Lepota Poroka (1986) – VIP KINOTEKA 5

Lepota Poroka (1986) – VIP KINOTEKA 5

Lepota Poroka REMASTER PLAKATLepota Poroka internacionalni plakat

Došlo je vreme za premijeru pete digitalizovane i remasterizovane kopije domaćeg filma i u pitanju je LEPOTA POROKA Živka Nikolića. Momci i devojke koji vode projekat VIP Kinoteka su odlučili da se premijera održi pod otvorenim nebom na Kalemegdanu u Boho baru. Bilo je tesnjikavo za sve posetioce, pogotovo kada je došlo do same projekcije filma, jer klub na terasi ipak nije bioskop i postoji raspored stolova i lejzi begova. Ipak da bi ublažili našu bol, spremili su nam Moritz Ice sladolede i kokice u kutijama poput one kroz koju mi je na SPECIJALNOM VASPITANJU prošla ruka i poslala sve kokice Bokiju Periću u krilo. Ovoga puta nije bilo takvog ekscesa, pretpostavljam da su zalepili dna.

Kao i uvek, bila je planirana govorancija pre projekcije, a trajala je znatno duže nego što je iko želeo. Nakon Pere Božovića, Mire Banjac, Mikija Krstovića i Zorana Simjanovića, tome je najviše doprinela gospođa Vesna Pećanac, supruga pokojnog reditelja Živka Nikolića, koju su emocije toliko ponele da je ostavila čak i direktora Kinoteke bez reči. Da, gospodin Pantelić je moderisao razgovor sa ekipom i porodicom reditelja – kao i uvek. Kada bi se našao u uzburkanom moru i obe ruke morao da koristi kako bi doplivao do obale, on izgleda ni tad ne bi ispustio mikrofon iz ruke. No, publika je bez glasa izdržala ovih sat vremena, aplaudirala svako malo i na kraju dočekala film.

DONIRAJTE

A film? Ja sam ga, eto, poslednji put gledao pre 10 godina i izgledao je sivo. Jedva sam ga podneo. Nije mi bio smešan. Na polovini sam posustao i pažnja me više nije držala. Sada je bila potpuno drugačija priča. Fotografija Radeta Vladića, iz perioda kada je još uvek imao entuzijazam, je prelepa. Reditelj je sam napisao scenario o sukobu tradicionalnog crnogorskog načina života na planini sa modernim naturističkim kampom na primorju. Iako LEPOTA POROKA funkcioniše kao komedija, jer je film u navrate zaista oplemenjen humorom, ipak je u pitanju drama, pa čak i tragedija. Od prvog oduzimanja ljudskog života zbog nekih čudnih verovanja, do poslednjeg čina gde glavni junak, čak i ne znajući šta se konkretno u nudističkom kampu dešava, prihvata činjenicu da je njegova žena skrenula sa puta moralnih odluka karakterističnih za mesto porekla. I nekoga film ostavlja da žali Luku (Mima Karadžić) i prezre Jagliku (Mira Furlan), a većinu publike kraj tera u nerazumevanje i neodobravanje postupaka glavnih aktera.

Inače, Mira Furlan je ovde pokidala glumu, osim što je zaista predivno biće sa ekrana. Petar Božović je polomio glumu na tri polovine, a u stopu ga prati i Mira Banjac. Svi ostali su druga rupa na svirali, čak i Mima. Kažem “čak” jer je u ovoj fazi svoje karijere zapravo imao filmsku prisutnost, koju ne mnogo kasnije gubi zajedno sa talentom. Muzika je na mestu, ali ponovo se dovodi u pitanje Simjanovićeva želja da koristi “moderan” zvuk sa sintisajzera, umesto da se okrene tradicionalnim instrumentima, jer danas ta muzika zvuči naivno i daleko od toga da je vanvremenska. To je čini verovatno najslabijom karikom ovog filma, uprkos tom nekom opskurnom disko hitu koji je film iznedrio. O režiji neću mnogo, zaista je vrhunska za tadašnju evropsku produkciju. U produkciji Centar filma, LEPOTA POROKA, ovo remek delo jugoslovenske kinematografije napravilo je revoluciju u filmskoj produkciji tadašnje SFRJ, jer se prodalo oko 870 hiljada bioskopskih karata. Blokbaster, kažete? Čekamo remaster HAJDE DA SE VOLIMO. He, he. No umesto toga, u junu dobijamo VARLJIVO LETO. Uopa!

OCENA:

2 Replies to “Lepota Poroka (1986) – VIP KINOTEKA 5”

  1. Baš gledam ovih dana šta bi mogo od domaće kinematografije pogledat, a u međuvremenu me pronalazi throwback na munje samo takav. Za ovaj naslov još nisam čuo, ali rado ću baciti oko na originalnu verziju, pošto ne vjerujem da će se ova vrtiti po Irskim bioskopima xD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: