fbpx
Voleti Eskobara / Loving Pablo (2018)

Voleti Eskobara / Loving Pablo (2018)

voleti eskobara

Ovaj neromantičan film sam gledao u najromantičnijim mogućim okolnostima – u letnjem bioskopu, pod zvezdama, na moru. I pored svega toga došao sam do zaključka da ovaj film nema više mana od one najevidentnije, struktura filma je preglomazna. To nije toliko zato što reditelj De Aranoa koristi duge kadrove, već možda pre zbog toga što je producent glavni glumac. Takođe, na pitanje “čemu još jedan film o Eksobaru?” odgovor mora biti da je havier Bardem (Javier Bardem) jako želeo da ga igra. Ja nisam gledao previše filmova na tu temu, od odgledanih padaju mi na pamet BARRY SEAL: AMERIČKI ORIGINAL (AMERICAN MADE) i BELI PRAH (BLOW). Međutim, ima još dosta kinematografskih dela na istu temu iz različitih uglova, a trenutno je aktuelna i serija NARCOS.

LOVING PABLO, kod nas sa prevodom VOLETI ESKOBARA, zasnovan je na knjizi novinarke Virginije Valeho koja je bila Pablova ljubavnica i muza. Što bi moja drugarica Nevena rekla – klasična kurvača. Riba se navadila na moć i bogatstvo, pa se ispekla kada se ispostavilo da je Eskobar ozbiljan ludak. Tako je i sa nama kao publikom, u početku nam se ovaj latino-Robin Hud svidi u svom prkosu prema državi i policiji (koji je nalik na srpski, pa se lako vuku neke paralele). I već kod prve scene brutalne torture bivšeg saradnika sav naivni romantizam nestane i ostane opor ukus u ustima. Kako film odmiče, Pablo je sve manje razuman, a sve više paranoidni spletkaroš koji se sam sapliće o svoju mrežu. I u sceni u kojoj daje Virginiji pištolj za samoodbranu postoji monolog koji vas naježi. Smireno i sa osmehom na licu, Bardem u liku Eskobara daje surovu preporuku svojoj ljubavnici.

DONIRAJTE

Penelope Kruz (Penelope Cruz) ambicioznu, ali plitku voditeljku igra uverljivo. Ona fantastično iznosi sve poteze, fraze i facijalne ekspresije jedne sponzoruše. Menja raspoloženja u jednom kadru – od straha i plača do samouverenog osmeha. I, vredno je pomena, Hemija između supružnika Bardem-Kruz je neosporna. Što se reditelja tiče, svaka mu čast za građenje tenzije. Ipak, mnogo se rasplinuo na već prežvakanu temu. Na trenutke izgleda kao da nije imao dovoljno novca da snimi sve baš kako treba, što je verovatno i bio slučaj (otkriva ga CGI i šminka – na primer fat suit u kog su uvukli Bardema), ali me je kupio intimnijim scenama. Vidim da mu dosta zameraju na koriščenju engleskog jezika, ali meni nije smetalo. Često gledamo filmove koji se dešavaju van engleskog govornog područja pa percepiramo sve kao realno. Svakako bi bilo bolje na španskom, ali funkcioniše i ovako. Budimo realni, većina ljudi na svetu će radije gledati američki nego španski film.

Meni se film VOLETI ESKOBARA svideo samo zbog informacija koje sam saznao, pošto imam limitirano, opšte znanje o nevaljalom Pablu. Međutim, onaj koga ova tema zanima sigurno neće dobiti ništa novo, što ovaj film čini potencijalnom dosadom. Ono zbog čega se definitivno isplati gledati su supružnici Bardem-Kruz koji svoje uloge iznose baš kako treba.

OCENA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: