fbpx
Bamblbi / BumbleBee (2018)

Bamblbi / BumbleBee (2018)

BAMBLBI

Da li je moguće da je neko napravio kršten TRANSFORMERS film? O, da. BAMBLBI (BUMBLEBEE) je po prvi put otkako prave ove ogromne glasne filmove ubo suštinu. Reditelj Trevis Najt (Travis Knight) je ujedinio zabavu i akciju, a pritom napravio ozbiljan omaž dugometražnom animiranom filmu THE TRANSFORMERS: THE MOVIE, kao i originalnoj seriji.

U ova dva sata bićete odaslati u osamdesete na više od jednog načina. Vizuelno, muzički i sve u svemu nostalgično. Videti starinskog Optimusa Prajma, toliko dobro animiranog da izgleda kao da je potpuno pravi, san je svakog fana, pa čak i ne previše zagriženog. Mislim, ovo smo čekali. Ovo smo zaslužili.

Po prvi put Trevis Najt uspeva da podari ljudskost robotima u meri da se zapravo vežemo za likove. Usuđujem se da kažem, da se lakše vezujemo za ove likove nego za one iz njegovog prethodnog filma KUBO I ČAROBNI MAČ (KUBO AND THE TWO STRINGS).

DONIRAJTE

Majkl Bej je u prethodnih pet filmova svakako imao situaciju da su roboti bolje napisani od ljudi, ali BAMBLBI je veliki pomak od toga. Ako uporedite filmove TRANSFORMERSI: POSLEDNJI VITEZ i ovaj, jasno je koliko je BAMBLBI superioran. Scenaristkinja Kristina Hodson (Christina Hodson) je zaslužna za prvi ženski lik sa kojim se da poistovetiti u serijalu. Takođe je primenila vrlo uspešnu formulu tinejdžer+biće koja u Holivudu sjajno funkcioniše još od Spilbergovog filma E.T. VANZEMALJAC (E.T. THE EXTRA-TERRESTRIAL). Sve to zaista ide u prilog filmu, koji osim nekih sitnih mana teče, štonokažu, kao mleko.

Što se glumaca tiče, Hejli Stejnfeld (Heilee Steinfeld) sjajno iznosi ceo film. U stvari, ceo kasting je perfektan – njena porodica, pa i njen zbunjeni udvarač koji je štreber u eri u kojoj to i nije kul kao danas. Džon Sena (John Cena) kao vladin vojni agent baš i ne briljira, ali je lik toliko dvodimenzionalan i polu-potreban da Sena nije ni imao čime da se igra. To vam na kraju krajeva ne bude ni bitno. Ovako šarmantan film je redak, a naročito među blokbasterima.

OCENA:

5

NAPOMENA: Ocenu 5 je dala moja devojka. Ona se smejala, plakala, potpuno uživala. Ja bih rekao da je BAMBLBI zaslužio jednu solidnu četvorku, pa čak i četiri i po (mojtepipo!), mada to ne smem ni da pomislim, jer mi je prećeno fizičkim nasiljem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: