fbpx
Maratonci trče počasni krug (1982) – VIP KINOTEKA 4

Maratonci trče počasni krug (1982) – VIP KINOTEKA 4

Maratonci Poster

Kao što do sad već znate, otprilike jednom mesečno se u Kinoteci prikazuju remasterizovane digitalne kopije starih filmova sa spiska 100 najboljih srpskih dugometražnih igranih filmova. Kompanija VIP je finansirala proces revitalizacije 10 važnih filmova i četvrti po redu su MARATONCI.

Ovo je do sad bila najposećenija premijera, bilo je toliko zvanica da je film morao da bude pušten sinhrono još u dve sale da bi svi prisutni uspeli da pogledaju umivenu kopiju ovog kultnog ostvarenja. Imao sam sreću da budem u velikoj sali, gde sam još jedan put prisustvovao razgovoru sa članovima ekipe. Međutim, ovog puta je došlo do promene u načinu prezentovanja. Kao da je čitao moje prethodne postove, Jugoslav Pantelić se povukao da bude “samo” direktor Kinoteke, a ne i prezenter uvodnog razgovora. Za to je bila zadužena prezenterka koja je svoj posao shvatila ozbiljno. Prvi gost govornik je bio vazda raspoložen Dejan Turk iz kompanije VIP (i njegova replika trubice iz filma), da bi na sceni zatim izdefilovali reditelj Slobodan Šijan, scenarista Dušan Kovačević, glumci Bogdan Diklić i Melita Bihali, kompozitor Zoran Simjanović, direktor fotografije Božidar Bota Nikolić i scenograf Milenko Jeremić. Prezenterka je pitala glumce kako su dobili uloge u filmu i nakon Diklićeve polu-zanimljive priče, Melita Bihali je rekla da je ulogu dobila preko veze. Malo se zbunila i dodala – zbog grudi. Publika je nagradila iskrenost aplauzom, a prezenterka od tog trenutka više nije bila funkcionalna. Nakon neprijatne pauze, mikrofon je šetao od nje do direktora Pantelića i nazad, da bi na kraju Jugoslav pružio “servisnu” informaciju o tome da će film početi u sve tri sale u isto vreme i da se stajaća publika rasporedi gde može.

Maratonci remaster premijera
Dušan Kovačević u trenutku kada nam saopštava da je živ, za razliku od većine ekipe filma.

Šta reći o filmu MARATONCI TRČE POČASNI KRUG, a da ne znate? Ovo je do sad najbolje remasterizovana kopija. Da ne znate da je većina glumaca odavno upokojena, pomislili bi ste da je film snimljen 2018. godine, a pošto je sniman na filmskoj traci pa prenet u digitalni format, izgleda daleko bolje od filmova koji i jesu zapravo snimljeni ove godine. I zvuk je najčistiji do sad.

DONIRAJTE

Što se samog filma tiče, pronaći manu je izuzetno teško. Scenario je remek-delo čiji se delovi dan danas citiraju i parafraziraju. Glumci su zaista na visini zadatka i vidi se da se jako zabavljaju. Muzika je baš kako treba – grobljanska. Scenografija bogata, kostimi adekvatni godinama koje prikazuju. Čak i da to sve nije tako, ne biste primetili od smeha.

Ukoliko, nedajbože, do vas MARATONCI nisu nikada stigli ili biste želeli da vidite fantastičnu novu kopiju, imate dve specijalne projekcije filma u Kinoteci 24. aprila od 18 i 20.30 sati. A sledeći film čiji remaster čekamo je LEPOTA POROKA!

OCENA:

One Reply to “Maratonci trče počasni krug (1982) – VIP KINOTEKA 4”

  1. Ја сам филм гледао у биоскопу када је био у дистрибуцији и уопште се не сећам какве су биле боје. Оно што сам видео на телевизији, слика делује врло природно, без помака ка одређеној боји и како рече директор фотографије Божидар Николић: “Овај филм вероватно неће имати онај тоналитет какав је био у првој, фестивалској копији коју сам ја направио у Кошутњаку, јер је снимљен тако да је филтрација филма потпуно супротна од класичне. Ја сам све боје, топлоту боја пореметио том филтрацијом.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: